Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Lični stav direktora RTK2 povodom saopštenja UNS-a i DNKiM-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

17. 09. 2015.

Izvor: KoSSev.rs

Lični stav direktora RTK2 povodom saopštenja UNS-a i DNKiM-a

Nakon što su Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društva Kosova i Metohije (DNKiM) juče pozvali direktora RTK2 Žarko Joksimovića da "ne koči stvaranje nezavisnog srpskog TV kanala na Kosovu", oglasio se i Joksimović tekstom, to jest, svojim ličnim stavom o ovom saopštenju.

 

Tekst je redakciji KoSSeva poslat kasno sinoć, a kako je Joksimović naveo, on nije planirao da se oglašava u vezi navedenih stavova ovih udruženja, ali je to učinio zbog "naše molbe". Podsećamo, da je u jučerašnjem telefonskom razgovoru sa novinarkom KoSSeva koja je zatražila komentar Joksimovića na navode iz ova dva novinarska udruženja, a pre objavljivanja naše vesti, direktor RTK2 rekao da "nije ni siguran" da njegov komentar "želimo da objavimo", jer se njima "u više navrata dešavalo da KoSSevu pošalju komentar u vezi sa saopštenjima UNS-a", a da zatim ne bude objavljen.​

Joksimovićev tekst prenosimo u celosti u izvornoj verziji u kojoj je i dostavljen. 

Ako još nekom nije jasno ko stoji iza skraćenica DN KiM i UNS, u slučajevima kada se pljuje po kanalu RTK2, da se zna!

Medijsko – šićardzijsku trojku skrivenu iza naziva dva novinska udruženja čine, čovek koji bi po slobodno- srpskoj proceni, da bude medijski magnat na Kosovu. Drugi bi to isto ali i malo više, da bude sve i svja na Kosovu pa ako se može, zašto ne i Vladika. Treći bi da iz Beograda razrađuje medijsku strategiju Srba na Kosovu, ali da u svemu tome njegovo parče kolača bude veće nego ove dvojice.

Niko naravno, pa ni članovi  najužeg rukovodstva ovih udruženja ne znaju, nit se konsultuju kada se sastavljaju saopštenja poput ovog, verovatno pedesetog u nizu, u kome se bljuju nebuloze po srpskom kanalu RTK2.

Pomislićete da je nelogično da esnafska udruženja, umesto da štite i podržavaju rad srpskog medija u Prištini, svu svoju aktivnost posvete ideji zatiranja jedne televizije koja zapošljava osamdesetoro radnika. Čudno nije, kad se zna da je pojava tog kanala sa programom koji proizvodi, ozbiljno pomrsio planove pomenutih medijskih šićardzija da stave u svoje džepove i novac koji je namenjen za RTK2.

Na bezbroj neistina iznetih u saopštenjima koje sami pišu, a potpisuju ih u ime Udruženja, još nijednom ne predstaviše nijedan argument da bi nekog ubedili da  nismo nezavisni u uređivačkoj i poslovnoj politici, da nanosimo dugoročnu štetu srpskoj medijskoj zajednici (čitaj: pomenuta trojica), da navodno kao nadređeni vršimo pritisak na novinare da se ne oglašavaju kad su napadani na terenu.

Dokaza nema pa nema ali je bitno da nedelja ne prođe, a da se RTK2 ne ispljuje. Ako se ko pita šta je uloga DN KiM, eto odgovora. Neki će reći apsurd, ako se zna da sam upravo ja nakon 2000. godine registrovao pomenuto udruženje u Prištini.

Šićardzije bi bez sumnje bili glavni promoteri našeg kanala da smo im, kao sto su tražili , na ruke podelili po nekoliko stotina hiljada evra za “slobodno, srpsko, visoko umne televizijske mudrarije”. Kako u RTK-a postoje konkursi za nezavisne produkcije, a na konkursu se niko od njih nije prijavio, eto preuzimam svu krivicu što i ovom prilikom nisu ušićarili.

I da još samo razjasnim optužbu da sam ”brana stvaranju nezavisnog srpskog kanala”. Već deceniju unazad se zalažem za formiranje srpskog tv kanala, mnogo je kolega i onih drugih koji to znaju. Već dve i po godine svom energijom i iskustvom i naravno saradnicima radim na stvaranju profesionalnog i nepristrasnog kanala. Uspesi su vidljivi, a ne izostaju ni takve konstatacije od nepristrasnih posmatrača. U radu kanala RTK2 postoje problemi zakonske i materijalne prirode.

Lako se može proveriti da sam u svakoj prilici podržavao svaku ideju koja ima za cilj da poboljša zakonske odredbe i materijalnu poziciju srpskog kanala RTK2.

One, koji su članovi pomenutih udruženja i naravno članovi uprava pominjanog UNS-a i DN KiM- a, pozivam da nas posete u Prištini i da u razgovoru sa kolegama provere kako se radi u gradu, u kome smo najbrojniji srpski kolektiv.  

Što se pominjane “brane” tiče, na kraju teksta priznajem da jesam. Jesam, brana pomenutim šićardzijama i onima koji bi da iz kabineta uređuju program i diktiraju tekstove pa čak i naslove novinarima. Treba li UNS I DN KiM podsećati šta im je obaveza u tom slučaju?! Ne vredi. Oni koji se kriju iz pominjanih udruženja imaju neke za njih mnogo važnije obaveze!

Žarko Joksimović - direktor kanala RTK2 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi