Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  UNS i DNKiM traže ostavku uprave RTK 2
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

25. 01. 2015.

UNS i DNKiM traže ostavku uprave RTK 2

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije zbog jučerašnjeg izveštavanja javnosti, politizacije profesije, nekritičkog stava prema kosovskim vlastima, odnosa prema profesiji i svojim novinarima na terenu, traže ostavku uprave RTK 2 na srpskom jeziku.

Tek na kraju dana rukovodstvo RTK 2 se oglasilo, ne zna se ko (imenom i prezimenom), tvrdeći da su „predstavnici RTK 2 prisutni na svim događajima koji se dešavaju u Republici Kosovo i šire“ navodeći opšta mesta o demokratskim pravima i podsećajući političke stranke kosovskih Albanaca da se ugledaju na „primer javnog servisa i drugih institucija, kako sve zajednice mogu da rade zajedno i da funkcionišu na uspešan način. RTK 2 je neodvojivi deo priče o uspehu javnog servisa i celog Kosova“.

Ove polupismene konstrukcije pokazuju koliko Javni servis RTK 2 nije u službi profesije već u službi promocije i uspeha „Republike Kosovo“ i koliko je duboko pod uticajem vlasti i njihovog napora da pokažu uspešnost sistema koji vlada Kosovom. Ove rečenice izgledaju kao da su prepisane iz nekih prošlih vremena i u njima je potpuno ignorisana realnost i obelodanjen pristanak da se bude multietnički dekor nezavisnog Kosova.

UNS i DNKiM, koji su inicirali pokretanje nezavisnog kanala, godinama insistiraju na njegovoj realizaciji i upozoravaju na loš rad sadašnjeg Javnog servisa, kao i posledice tog rada za profesiju i ukupno stanje na srpskom govornom području. RTK 2 je juče pokušao da bude, s jedne strane, lojalan „Republici Kosovo“ i, s druge strane, da zaštiti živote i pravo svojih novinara koji su izveštavali sa nasilnih protesta kosovskih Albanaca.

„Republiku Kosovo“ je odbranio, a svoje novinare i profesiju unizio na najgori mogući način. Još jednom se pokazalo da bi „jedan nezavisni kanal na srpskom jeziku“, kako je zapisano u Ahtisarijevom planu i lokalnim zakonskim aktima, sa svojim izabranim direktorom, Upravnim odborom, nezavisnim finasiranjem, sedištem u Gračanici (ne na prištinskom buvljaku kao sada) mogao da proba da zadovolji i minimum intresa građana srpskog govornog područaja. Sada je u službi „Republike Kosovo“ sa izgrađenim mehanizmom da uvek bude glasilo jedne od vladajućih albanskih partija.

UNS i DNKiM upozoravaju da rukovodsto Javnog servisa RTK 2, pored borbe za „slobodu izražavanja u Republici Kosovo“ i za njena „dostignuća“, stavljanjem na stranu unutar političkih albanskih sukoba opasno ugrožava svoje zaposlene pretvarajući ih u političke aktiviste.

Na ovom linku možete preuzeti reagovanje RTK 2 na jučeršnje napade na novinare: http://www.rtklive.com/rtk2/?cid=1&newsId=87846&mfSD90Ekxcnc&a~d6m76g-lwp9Tmw3qeUwxfx5cp1j0K7&vfQ5@GB980J1fVeHQfgx1H#fiie13d2%29tpZN13%28_W73+m90M7@Lc/Lgm

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi