Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Protest UNS-a i DNKiM-a u Gračanici: Novinari nisu bezbedni ni u ratu, ni u miru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

08. 01. 2015.

Protest UNS-a i DNKiM-a u Gračanici: Novinari nisu bezbedni ni u ratu, ni u miru

Članovi Udruženja novinara Srbije (UNS) i Društva novinara Kosova i Metohije (DNKiM) održali su danas u Gračanici protestni skup povodom terorističkog napada u Parizu u kojem su ubijeni novinari francuskog satiričnog časopisa “Charlie Hebdo“.

Okupljeni novinari na protestu ispred Doma kulture u Gračanici, kod obeležja “MISSING”, nosili su slike ubijenih kolega iz francuske i poruke solidarnosti.

 

Predsednik DNKiM-a Budimir Ničić, kazao je da je ovaj teroristički napad jasan pokazatelj da novinari nikada i nigde nisu bezbedni, ni u ratu, ni u miru.

„Posebno je strašno kad novinari stradaju ili budu napadani u miru. Mi ovde na Kosovu to najbolje znamo jer je petoro naših kolega ubijeno ili kidnapovano u poslednjih 15 godina od kada je ovde stiglo navodno blagostanje i mir. Ova vest o našim ubijenim kolegama je posebno uznemirila nas srpske novinare jer delimo sličnu muku. Već 15 godina borimo se da sačuvamo naše živote i, za razliku od Francuske gde su ubice naših kolega otkrivene za 24 sata, mi se i danas posle 15 godina borimo da saznamo ko je i zašto ubio i kidnapovao naše kolege“, kazao je Ničić na protestnom skupu novinara u Gračanici.

Član UNS-a i DNKiM-a, Živojin Rakočević, rekao je na protestu u Gračanici da zločin u Francuskoj pokazuje koliko je sloboda i u najrazvijenijim demokratijama krhka kategorija i koliko je slab pojedinac, ali i sistem.

„To pokazuje i koliko je moćno zlo, da dođe i da na takav spektakularan, gotovo filmski, način prekine mnoge živote i prekine rad na slobodi i nečemu što je u samoj srži slobode i demokratije. Sva poređenja sa ovim prostorom su često besmislena jer u osnovi mi takve neslobode živimo“, kazao je Rakočević.

Novinari iz Gračanice su sa skupa poslali poruku u kojoj traže zaštitu novinarske profesije, a porodicama desetoro stradalih kolega iz Francuske uputili iskreno saučešće.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi