Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Reportaži „Kostadince selo utuljene radosti…“ prva nagrada na konkursu „Vladimir Vlada Ćosić“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

24. 09. 2024.

Autor: Ivan Miljković Izvor: Riznica

Reportaži „Kostadince selo utuljene radosti…“ prva nagrada na konkursu „Vladimir Vlada Ćosić“

Na konkursu „Vladimir Vlada Ćosić“ koji za klasičnu reportažu objavljenu u štampi ili na portalima, treću godinu organizuju „M novine“ iz Sremske Mitrovice, Ivan Miljković urednik i osnivač poratla „Riznica“ iz Gračanice osvojio je prvu nagradu.

Nagrada koja nosi ime novinara, urednika i osnivača „M novina“ Vladimra Vlade Ćosića, Miljkoviću je dodeljena za pisanu reporažu  „Kostadince selo utuljene radosti…“

Žiri u sastavu: Dragorad Radićević, Žarko Rakić, Zoran Šaponjić, Dejan Ivanović i Dragana Pejović dodelio je najviše glasova reportaži o nekolicini Srba u selu u Kosovskom Pomoravlju u blizini administrativne linije.

„To je tužna i teška, vešto ispričana priča o praznim srpskim selima na Kosovu i Metohiji na samoj administativnoj liniji, o životu u neslobodi sa pogledom na slobodu, na Srbiju“, navodi se, između ostalog, u obrazložežu žirija.

„Autor opisuje baznađe preostalih Srba u kosovskom selu Kostadince. Ekonomičnom rečenicom bez stilizacije i vernim prikazom lokalnog govora, bez patetike, bez lažnog i iskrenog saučešća, koje i ne treba da se otme reporteru i ispolji se. Za nečiji ukus, nije moralo toliko da se štedi u prikazivanju lokalnih slika, ali je i ovako priča funkcionalna. Iako tako jezički štedljiva, sadrži i snažne detalje. Jedan je andrićevski efikasan: pogled lokalnog usamljenika na daleko brdo na kome je stacionirana „naša vojska”, neka njegova mutna i nerealna nada“…

Druga nagrada dodeljena je novinarki i urednici „Večernjih novosti“ Jeleni Matijević za reportažu „U Buinji nema žive duše osim Milana”. To je priča o selu  Buinja u Baniji gde već 21. godinu živi sam samcat Milan Buinjac.  

Treća nagrada pripala je Dimitriju Radiću, za reportažu „Život preostalih Srba u Sredačkoj župi”.

Nagrade će biti uručene u subotu 5. oktobra u Hotelu Srem u Sremskoj Mitrovici.

Nagrađenu reportažu možete pročitati na linku

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi