Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Ministarstvo informisanja i telekomunikacija: Dvadesetšestogodišnjica otmice novinara Radio Prištine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

21. 08. 2024.

Izvor: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija: Dvadesetšestogodišnjica otmice novinara Radio Prištine

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija podseća na to da se danas navršava 26. godišnjica kidnapovanja dvojice novinara Radio Prištine, Đure Slavuja i Ranka Perenića, do čega je došlo na području AP Kosova i Metohija.

Slavuj i Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Svetih Vrača u Zočištu kako bi uradili prilog o povratku otetih monaha. Tada su greškom krenuli ka Orahovcu koji je u to vreme bio pod kontrolom terorističke tzv. Oslobodilačke vojske Kosova čiji su je pripadnici oteli.

Do danas porodice Slavuj i Perenić nemaju nikakve informacije o njihovoj sudbini.

Prema podacima Udruženja novinara Srbije tokom sukoba na području AP Kosovo i Metohija ubijeno je ili nestalo 15 novinara što čini gotovo polovinu nerešenih slučajeva ubistava i nestanaka novinara u Evropi.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija iznova apeluje na sve međunarodne organizacije da iz delokruga svojih nadležnosti učine sve što je u njihovoj moći kako bi sudbina Slavuja i Perenića, kao i svih ostalih novinara nestalih tokom ovog sukoba konačno bila otkrivena, a odgovorni za ova zlodela bili procesuirani u skladu sa zakonom.

Beograd,

21. avgusta 2024. godine

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi