Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  UNS, UNK i AMPEK na debati o Zakonu o Nezavisnoj komisiji za medije: Kontrola, politički upliv i gašenje medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

24. 07. 2024.

Autor: J. Marković Izvor: UNS

UNS, UNK i AMPEK na debati o Zakonu o Nezavisnoj komisiji za medije: Kontrola, politički upliv i gašenje medija

Primena Zakona o Nezavisnoj komisiji za medije dovešće do kontrole, političkog upliva u rad ove komisije i gašenja medija, saglasni su predsednici Udruženja novinara Srbije (UNS) na Kosovu i Asocijacije novinara Kosova (ANK) Ivana Vanovac i Džemalj Redža, kao i izvršna direktorka Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (AMPEK) Ardita Zejnulahu.

Na debati „Zakon o nezavisnoj komisiji za medije: Regulacija ili pretnja slobodi medija“, koja je održana u Medija centru u Čaglavici, istaknuto je da ovaj zakon predstavlja pretnju po slobodu medija na Kosovu.

Vanovac: Zakon o NKM daje široka ovlašćenja političkim strukturama      

Predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) na Kosovu Ivana Vanovac istakla je da ovaj zakon neće biti dobar ni za jedan slobodni medij, ukazavši na to da ga prate brojne pravne nejasnoće, što je ujedno i zamerka Saveta Evrope i svih međunarodnih organizacija.

„Razlog da se nešto zameri mediju biće dovoljan da taj medij prestane da postoji jako brzo. Šta su razlozi zbog kojih bi neko ko se nalazi na vlasti mogao da poželi da se oslobodi jednog medija? To su transparentan i odgovoran pristup javnosti i novinarstvu u onom smislu u kome ono treba da postoji, a to je da ima kritičku pozu prema vlasti kada ona nešto ne radi kako treba“, navela je ona.

Dodala je da „ovaj zakon daje široka ovlašćenja političkim strukturama da svaki put kada medij, nevažno da li on dolazi iz albanske ili srpske zajednice, bude takao u neku temu koja u datom trenutku političkim strukturama ne odgovara, oni će imati vrlo lake i lagodne mehanizme da u najmanju ruku ‘zagorčaju život’ tim medijima“.

Vanovac kao najkritičnije tačke Zakona o Nezavisnoj komisiji za medije vidi povećanje broja članova komisije, produženje njihovog mandata, mogućnost reizbora.

„I sve to praćeno činjenicom da će ključnu reč u imenovanju članova i predsednika komisije imati Skupština Kosova. Drugo, nedovoljna je konkretna tačka zakona u kojoj se govori o novčanim kaznama predviđenim za medije u slučaju kršenja etičkog kodeksa. Imajući u vidu trenutnu političku situaciju gde je sve što ima prefiks 'srpsko' na udaru administrativnog nasilja, opravdana je bojazan srpskih medija da će se oni naročito naći na udaru vlasti u Prištini kojima ovaj zakon daje mogućnost delovanja posredstvom Nezavisne komisije za medije“, istakla je ona.

Redža: Kontrola i disciplinovanje medija

Predsednik Asocijacije novinara Kosova (ANK) Džemalj Redža rekao je da se vidi da je cilj ovog zakona napor Vlade Kosova da kontroliše i disciplinuje medije.

„Posebno u određenim članovima, poput novčanih kazni koje su do 40.000 evra. Za male medije do deset novinara i sa malim brojem osoblja, ovo vodi ka zatvaranju. Naša zabrinutost je da ovaj zakon pokušava da umanji medijski pluralizam na Kosovu, što je nešto čime se Kosovo ponosi, posebno kada su u pitanju mediji na albanskom. Samoopredeljenje nam je pokazalo da je njihov cilj bio da kontrolišu ovu instituciju, da bi kontrolisali medije”, naveo je on.

Objasnio je da ukoliko ovaj zakon ne potpiše predsednica Kosova, Skupština ga može vratiti na prethodno čitanje kada ga može i usvojiti. Zbog toga je, smatra Redža, važno da ona iznese svoj stav.

„Važno je da predsednica iznese stav i iz njene perspektive kaže da li je zakon u redu. Znamo da je Ustavni sud oborio najmanje pet zakona ove vlade zbog ustavnih povreda sa različitih aspekata. Verujem da će i ovde postojati elementi za to. Svakako verujemo i poštujemo nezavisan rad Ustavnog suda“, naveo je Redža.

Podsetio je da je Zakon o Nezavisnoj komisiji za medije usvojen bez prethodnih konsulatija sa medijima, medijskim udruženjima i predstavnicima civilnog društva. Ovom zakonu usprotivili su se i  predstavnici opozicionih stranaka u Skupštini Kosova, pa su se tim povodom obratili Ustavnom sudu.

Zejnulahu: Upliv politike koji će značajno ugroziti slobodu medija

Izvršna direktorka Asocijacije nezavisnih medija na Kosovu (AMPEK) Ardita Zejnulahu istakla je da je jedan od osnovnih problema koji donosi ovaj zakon upliv politike koji može značajno da ugrozi slobodu medija.

„Prvi put Nezavisna komisija za medije počeće da registruje onlajn medije na Kosovu. Pored toga, biće nadležna za njihove onlajn video materijale i to nije dobro klasifikovano u zakonu što će predstavljati veliki problem u implemetnaciji. Sporno je povećanje broja članova ove komisije sa 7 na 11, ali i izbor predsednika koji će direktno biti imenovan od strane kosovskog parlamenta što otvara mogućnost za politički uticaj”, navela je ona.

Zejnulahu je upozorila da povećanje broja članova omogućava političkim strukturama da lakše utiču na odluke komisije.

„Time se stvara klima straha i nesigurnosti kod novinara. I njihovi mandati su problem. Pošto sad imaju blok mandate, 4 plus 4 godine, a imaće još i ako im ističe mandat, oni će imati punu autorizaciju da funkcionišu dok parlament ne izabere nekog drugog na njihova mesta”, objasnila je ona.

Istakla je da mogućnost jednog člana da na tom mestu bude 10 godina stvara određenu vrstu komotnosti i sam politički uticaj nad tom osobom će biti mnogo lakši. Sa druge strane, upozorava da će ovim zakonom autocenzura biti posebno izražena.

„Bez obzira na iznos novčanih kazni, one će biti presudne za male medije. Dovodiće ih u situaciju da će morati da pribegavaju autocenzuri kako bi izbegli kažnjavanje. Autocenzura će biti veliki izazov“, navela je Zejnulahu. 

Skupština Kosova je na sednici 11. jula, bez učešća opozicije, usvojila Zakon o Nezavisnoj komisiji za medije.

Na sadržaj Zakona primedbe su, pored novinarskih udruženja izneli Kancelarija EU na Kosovu, Misija OEBS, Savet Evrope i nevladine organizacije, uz saglasnost da je u suprotnosti sa evropskim standardima. Sada se čeka se odluka predsednice Kosova Vjose Osmani i sve više pojačava pritisak i bojazan o njegovoj eventualnoj primeni.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi