Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  UNS: Novo nedopustivo uskraćivanje novinarima prevoda na srpski jezik
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

10. 06. 2024.

Autor: UNS Izvor: UNS

UNS: Novo nedopustivo uskraćivanje novinarima prevoda na srpski jezik

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Kosovu protestuje zbog toga što na konferenciji „Rugova i zapad“ koja je održana u Prištini u organizaciji Demokratskog saveza Kosova (DPK) i Fondacije "Ibrahim Rugova", nije bio obezbeđen prevod na srpski jezik.

Konferencija je održana u Kljan areni u Prištini na temu “političkog nasleđa bivšeg predsednika Kosova Ibrahima Rugove i saveznika koji su pre 25. godina podržali Kosovo”.

Novinari srpskih redakcija su i dnevni red za praćenje ovog događaja od Demokratskog saveza Kosova (DPK) dobili na albanskom jeziku.

UNS sa svojim ogrankom na Kosovu ističe da je nedopustivo da se novinarima koji izveštavaju na srpskom jeziku onemogućava rad i uskraćuje pravo da na maternjem jeziku izveštavaju sa događaja.

UNS sa svojim ogrankom na Kosovu podseća da se na ovaj način ne krši samo Zakon o upotrebi jezika, već da se ugrožava i pravo na informisanje koje je zagarantovano brojnim međunarodnim konvencijama.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi