Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Protest novinara i snimatelja redakcija na srpskom zbog naloga da se list "Jedinstvo" iseli iz svojih prostorija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

15. 05. 2024.

Izvor: RTS

Protest novinara i snimatelja redakcija na srpskom zbog naloga da se list "Jedinstvo" iseli iz svojih prostorija

Novinarima lista „Jedinstvo", jedinog lista na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji, naloženo je da danas napuste prostorije u severnom delu Kosovske Mitrovice, jer su navodno prodate.

Novinari i snimatelji više redakcija na srpskom jeziku, te rukovodstvo Udruženja novinara Srbije, protestovali su mirno zbog naloga da redakcija Jedinstva napusti prostorije koje koristi više od 20 godina i koje su pripadale preduzeću "Luks".

Direktorka Jedinstva - Panorama Rada Komazec istakla je da su se obraćali i međunarodnim organizacijama i institucijama traživši pomoć i rešenje, ističući da su pre 25 godina najpre proterani iz svojih prostorija u Prištini a onda bili primorani da napuste i grad u kome je list počeo da izlazi pre 80 godina.

Ocenila je da je uskraćivanje srpskog naroda na KiM da koristi svoj jezik i pismo kao i pravo na informisanje čin etničkog čišćenja.

"Zaista nemamo alternativno rešenje, naša pokretna i neokretna imovina u Prištini je uzurpirana, mi nemamo kuda, možemo samo pod vedrim nebom da držimo kolegijume", rekla je Komazecova.

"Uskraćivanje srpskog naroda na KiM da koristi svoj jezik i pismo i pravo na informisanje je čin etničkog čišćenja. Nama, novinarima Jedinstva, koji to doživljavamo drugi put, je izuzetno teško", dodala je Komazecova.

"Bez ikakve dokumentacije, upravnog postupka, izajšnjavanje nekog organa ili rešenja da Jedinstvo bespravno koristi prostorije uz pretnje specijalnom policijom je ozbiljan incident koji bi trebalo da zabrine sve ljude na KiM, Prištini i Beogradu", kaže sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović.

Kako je istakao, UNS će svojim, novinarskim kanalima obavestiti Evropsku i Međunarodnu federaciju novinara da se ovaj progon zaustavi.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi