Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  UNS obavestio međunarodne novinarske i medijske organizacije o lažnoj vesti na RTK
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

20. 03. 2024.

Autor: A. N. Izvor: UNS

UNS obavestio međunarodne novinarske i medijske organizacije o lažnoj vesti na RTK

Udruženje novinara Srbije (UNS) obavestilo je Međunarodnu (IFJ) i Evropsku federaciju novinara (EFJ), kao i još sedam međunarodnih medijskih i novinarskih organizacija, da je na sajtu Radio-televizije Kosova na srpskom i albanskom jeziku ponovo objavljena lažna informacija koja je pre 20 godina bila okidač za događaj, svetskoj javnosti poznat kao Martovski pogrom.

UNS se danas obratio IFJ-u, organizaciji Article 19, Evropskom centru za slobodu štampe i medija (ECPMF), organizacijama Free Press Unlimited i OBC Transeuropa, Reporterima bez granica, International Press Institute (IPI) i mreži SafeJournalists, a juče predsednici EFJ-a Maji Sever.

Pomenute novinarske i medijske organizacije UNS je obavestio da je u vesti RTK o godišnjici Martovskog pogroma navedeno da su se trojica albanskih dečaka utopila u reci Ibar „dok su bežala od grupe srpskih mladića“. UNS je istakao da je ova informacija izazvala izbijanje nemira 17. marta 2004. godine, u kojima je ubijeno 19 ljudi, uništeno 39 crkava i manastira, popaljena sela i urbane sredine, pretučeno i maltretirano više od 900, a proterano oko 4.000 Srba.

U obraćanju je navedeno i da je nakon reagovanja UNS-a, na sajtu RTK izmenjena vest, što je obrazloženo „korigovanjem nakon prethodne nenamerne tehničke novinarske greške“. Međutim, UNS je istakao da je u informaciji izostavljeno da je nasilje 17. marta 2024. godine bilo usmereno protiv Srba, dok je ostala formulacija da je „uništena imovina i stotine privatnih objekata Albanaca.

Međunarodnim organizacijama UNS je preneo i da se više od pedesetoro zaposlenih na TV kanalu RTK2 na srpskom jeziku i u srpskoj redakciji RTK1, uključujući direktorku, novinare, urednike, snimatelje, montažere i ostale, ogradilo od spornog teksta, zahtevajući da se istraži profesionalna odgovornost u vezi s njim.

„Naglašavamo da je lažna vest nepotpisana, redakcija iza nje ne stoji, nepoznato je ko je autor, ali da menadžment RTK kao i u mnogim drugim slučajevima nameće objave na koje redakcija ne može da utiče“, naveo je UNS obraćajući se IFJ-u i ostalim medijskim i novinarskim organizacijama.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi