Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Neistinite informacije o martovskim nemirima i dalje na sajtu RTK2
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

20. 03. 2024.

Autor: A. N. Izvor: UNS

Neistinite informacije o martovskim nemirima i dalje na sajtu RTK2

Izmenjena informacija o Martovskom pogromu sa netačnom interpretacijom događaja, još uvek nije uklonjena sa sajta Radio-televizije Kosova na srpskom jeziku. Iako se od ove vesti ogradilo više od 50 novinara i medijskih radnika redakcije RTK na srpskom, tražeći da se ukloni sa sajta, ona je još uvek dostupna.

Podsetimo, na sajtu Radio-televizije Kosova (RTK) na srpskom jeziku je pre tri dana, na 20. godišnjicu od Martovskog pogroma, objavljena vest sa netačnim i neistinitim informacijama.

Javni servis RTK ponovio je lažnu vest od pre 20 godina da su se trojica albanskih dečaka utopila u reci Ibar „dok su bežali od grupe srpskih mladića“. Upravo ova rečenica bila je okidač za izbijanje nasilja u kom je ubijeno 19 ljudi i uništeno 39 crkava i manastira, popaljena sela i urbane sredine, pretučeno i maltretirano više od 900, a proterano oko 4.000 Srba.

Nakon što je Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Kosovu reagovalo, sajt Radio televizije Kosova je promenio vest naglašavajući da je „korigovana nakon prethodne nenamerne tehničke novinarske greške, zbog čega se izvinjavaju“. Međutim, iako je izbačena formulacija da su se albanska deca utopila „dok su bežala od grupe srpskih mladića“, u izmenjenoj informaciji je izostavljeno da je nasilje 17. marta 2024. godine bilo usmereno protiv Srba.

Uništavanje hramova i imovine Srpske pravoslavne crkve u vesti je opisano kao „događaj praćen paljenjem pravoslavnih verskih objekata i kuća na Kosovu“.

Dok se u vesti ni na koji način ne pominju Srbi, u njoj se ističe da je „sa druge strane uništena imovina i stotine privatnih objekata Albanaca“.

Ova lažna vest je u istoj formi i na sajtu na albanskom jeziku.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi