Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Nagrade UNS-a na KiM uručene Sanji Đokić, Ivanu Miljkoviću i Žarku Joksimoviću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

14. 12. 2023.

Autor: UNS/Kim radio/Medija centar Čaglavica Izvor: UNS/Kim radio/Medija centar Čaglavica

Nagrade UNS-a na KiM uručene Sanji Đokić, Ivanu Miljkoviću i Žarku Joksimoviću

U Domu kulture u Gračanici uručene su godišnje nagrade Udruženja novinara Srbije na Kosovu novinarki i urednici portala medijacentar.info Sanji Đokić, glavnom i odgovornom uredniku portala Riznica Ivanu Miljkoviću i dokumentaristi Žarku Joksimoviću.

Za kategoriju televizijsko novinarstvo konkurisalo je osmoro kandidata, od kojih je jednoglasnom odlukom izabran Žarko Joksimović. Nagrađeni autor je istakao da se raduje što je sa kolegom Aleksandrom Miladinovićem snimateljem i montažerom, uspeo da emisijom dočara emociju koja iz Elme Selimi izvire kada je u pitanju Gora i njeni Goranci.

„Kad u poznom periodu rada svodite račune naravno da među više desetina priznanja postoje ona koju su manje ili više draga. Svakako su najdraža ona koja dobijate u svom dvorištu u sredini gde ste rođeni, gde živite. Upravo se zbog toga danas radujem“, istakao je Joksimović.

“Dijalekat, naš identitet”

Tročlani žiri odlučio je da nagradu u kategoriji radijskog novinarstva dodeli uredniku portala Riznica Ivanu Miljkoviću, za radijsku emisiju “Kad reč iskoči od srce”. Miljković je naveo da je radio jedini medij sa kojim možete da se družite zatvorenih očiju i potpuno utonete u svet emocija.

„Kada sam počeo da radim ovu priču nisam očekivao dokle će da me dovede još manje da će biti nagrađena. Citiraću svog sagovornika iz emisije koji je rekao ‘Kosovac malo zbori, što bi on zborio kad drugi to umeju mnogo bolje od njega, al kad kaže to dolazi od srce’. Saznao sam koliko je bogatstvo našeg dijalektra, koji je nažalost ugrožen. Dijalekat je naš identitet, dijalekat smo mi”, naveo je Miljković.

Godišnju nagradu u oblasti štampanih i onlajn medija žiri je dodelio da Sanji Đokić iz Medija centra Čaglavica, za tekstove o nelegalnoj gradnji u opštini Gračanica.

Đokićeva je istakla da je nagrada pripada celoj redakciji te da su svi zaslužni za nju.

“Mislim da se sem nas i Kim radija nijedan drugi mediji nije dublje bavio ovom temom a veoma je važna iz mnogo razloga. Videćemo krajnji epilog svega toga, pratićemo i naravno sa velikim zadovoljstvom izveštavati o svemu tome”, dodala je Đokićeva.

Novinarstvo: Ključ demokratije

Dodeli nagrada je prisustvovao i ambasador OEBS-a Majkl Devenport. Istakao je da su novinari ponekad izloženi političkim pritiscima ali i da im je ugrožena bezbednost.

“U svim okolnostima u kojima živimo zajedno, kvalitetno novinarstvo ima ključnu ulogu u svim demokratskim društvima. Vaša posvećenost tome je od ključne važnosti za sve građane i nas”, naveo je Devenport.

Predsednica Društva novinara Kosova i Metohije (DNKiM) Ivana Vanovac čestitala je dobitnicima i svima koji su učestvovali i istakla da su dobitnici nagrada bili  kreativni.

“Kada nakon skoro 365 dana neumornog rada novinari odlučuju da se bave sobom želim da kažem svaka vam čast i bravo za sve”, dodala je Vanovac.

Dodeli nagrada prisustvovao je sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović koji je rekao da je Evropska federacija novinara na predlog UNS-a usvojila dve rezolucije: Rezoluciju o ubijenim i otetim novinarima na Kosovu i Rezoluciju o formiranju međunardone ekspertske komisije za istraživanje ubistava i otmica novinara na Kosovu.

„Očekujemo da sadašnji šef Misije OEVS-a Majkl Devenport kao i prethodni Jan Bratu bude istrajan i da zahteva formiranje Međunarodne komisije eksperata koja bi podstakla istraživanje ovih teških zločina kako bismo pronašli izvršioce i nalogodavce ubistava i otmica 17 srpskih, albanskih i nemačkih novinara”, istakao je Brajović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi