Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Uručen "Beli božur" direktoru osnovne škole, "Crni božur" nije uručen
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

23. 12. 2021.

Izvor: DNKiM

Uručen "Beli božur" direktoru osnovne škole, "Crni božur" nije uručen

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu, odnosno Društva novinara Kosova i Metohije, Darko Dimitrijević danas je uručio priznanje „Beli božur“ za najbolju saradnju sa novinarima i medijima u 2021. godini direktoru OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu Ljubiši Karadžiću.

Ljubiša Karadžić je dobio najveći broj glasova novinara koji su članovi UNS-a na Kosovu.

„Ja sam bio dostupan, uglavnom, za lokalne medije koje je interesovala tematika same škole. Ove kalendarske godine imali smo puno izazova, onlajn nastavu gde su i učenici i roditelji bili zbunjeni, pa čak i nastavnici. Sve je trebalo preneti na pravi način. Nijednu novinarsku ekipu nismo odbili, izlazili smo u susret. Sama nominacija je priznanje i da nije bilo ovoga ja bih nastavio istim putem. Obaveza je svakog predstavnika određene institucije da izađe sa stavom, da brani interese svoje institucije, ali i šire društvene zajednice“, kazao je Karadžić, nakon uručenja plakete.

Ministar za zajednice i povratak i predsednik Srpske liste Goran Rakić ovogodišnji je dobitnik “Crnog božura”. Gospodin Rakić se, nažalost, nije pojavio iako je pre nekoliko dana obavešten i pozvan na današnji događaj. 

Predsednik UNS-a na Kosovu Darko Dimitrijević je kazao da je glasanje za priznanje „Beli Božur“ bilo neizvesno do poslednjeg dana, kao i da je glasao veliki broj kolega.

„Kada je u pitanju „Beli Božur“, mislim da smo imali kvalitetne kandidate. Jako važna stvar je da i ubuduće imamo ljude koji su uvek spremni da javno govore na određene teme i da na taj način razmenjujemo i mišljenja i kritike, i da tim putem idemo ka boljem odnosu, demokratiji i suživotu“, rekao je Dimitrijević.

Dimitrijević navodi da je za dobitnika priznanja „Crni Božur“ situacija bila jasna od prvog dana.

„Nije Goran Rakić jedini, mi imamo mnogo Gorana Rakića na Kosovu danas. Tu je i predsednica Kosova Vjosa Osmani koja je zatvorena za srpske medije, kao i ostali nominovani. To je jako loše, ne samo za situaciju i društvo u kome živimo, već tamo gde su vrata zatvorena medijima, istorija koja se piše ostaje nedorečena u ovom smislu. Ti ljudi ostaju nevidljivi, a građani i društvo uskraćeni za odgovore na neka suštinski važna pitanja za život i opstanak“, kazao je Dimitrijević.

On je pozvao i ministra Rakića ali i ostale koji su kandidovani za ovu plaketu da poprave svoj odnos prema medijima koji prenose informacije javnosti jer ih, kako je kazao, njihove funkcije na to obavezuju.

Priznanja „Beli božur“ i „Crni božur“ ustanovljena su 2014. godine sa ciljem da ukažu na pozitivne i negativne primere saradnje pojedinaca, institucija i organizacija sa medijima i novinarima, kao i na njihov sveukupni odnos prema javnosti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi