Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Dosije "Utisak nedelje" (2014)

28. 09. 2014.

Autor: T. Spaić, V. Jokić Izvor: Blic

Rat Olje i B92

Nezavisno udruženje novinara zakazalo je protest ispred zgrade TV B92 za večeras, u vreme kada je emisija trebalo da bude emitovana, a autorka nema dilemu da je u pitanju politička odluka gušenja medija, perfidnija nego u zloglasno vreme Slobodana Miloševića.

Emisija nije odložena, već je zabranjena, i ja nisam dobila dogovor, već ucenu i ultimatum. Zašto da prelazim na kanal koji nema nikakvu pokrivenost i gledanost. To njihovo insistiranje da jednostavno ne može, govori mi da je nekome nešto čvrsto obećano i da je reč o političkom nalogu.

„Blic” je o svemu razgovarao sa Vladom Milićem, direktorom Produkcijske grupe „Mreža” koja pravi „Utisak nedelje”. Ako vi emisiju koja vam donosi zaradu stavljate na kablovski kanal koji je jedva gledan, onda se logično postavlja pitanje zašto se komercijalna TV odriče para.

Podsetiću da je po ugovoru emisija „Utisak nedelje“ trebalo da se emituje dva puta u julu (6. i 13. jula) i onda posle letnje pauze po četak nove sezone je bio zakazan za 31. avgust, što znači da do danas sedam emisija nije emitovano. I na njima nije zarađen novac. To je činjenica koja izaziva sumnju u prave razloge rekao je Milić za „Blic”.

Uglednim ekonomistima koji su pozvani kao gosti skandalozno je u poslednjem trenutku otkazano snimanje i sumnju budi i činjenica da su gosti poznati po opozicionim stavovima. Glavni i odgovorni urednik informativnog programa B92 Veran Matić saopštio je da je pozvao bord direktora da se odmah nađe rešenje kako bi „Utisak nedelje“ bio na programu B92 već iduće nedelje.

U TV B92 negiraju da su zabranili „Utisak nedelje”, a Beba Dragić, portparolka ove kuće, izjavila je za „Blic” da „s obzirom na to da je informativna platforma, kanal B92 Info, takođe deo sistema B92, ne postoji priča o zabrani emitovanja”. Pregovori većinskih akcionara B92 sa Oljom Bećković i PG Mrežom traju duže vreme.

Postojala je nada da će dogovor u vezi sa njenim angažmanom biti uspešan i stoga je i datum početka emitovanja serijala trebalo da bude 28. septembar. Kako do konkretnih dogovora nije došlo, emitovanje emisije je odloženo do daljeg rekla je Dragićeva, i dodala da je Olji Bećković ponuđeno „da se 'Utisak nedelje' emituje do novembra na TV B92, nakon čega i na B92 Info, kao i da uzme učešće u uređivanju ove platforme, ali ona to nije prihvatila”. 

Pozvani i gosti

U petak po podne izgledalo je da je postignut dogovor oko nastavka emitovanja. Trebalo je da u večerašnjoj emisiji gosti budu Danica Popović, profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Pavle Petrović, Predsednik Fiskalnog saveta Srbije, i Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca. Oni su u petak oko 20 sati ekspresno obavešteni da je emisija otkazana.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi