Naslovna  |  Aktuelno  |  Dosije "Utisak nedelje" (2014)  |  Ozbiljno urušen kredibilitet kuće B92
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Dosije "Utisak nedelje" (2014)

19. 09. 2014.

Izvor: Danas

Ozbiljno urušen kredibilitet kuće B92

Kako komentarišete neizvesnost oko emitovanja emisije Utisak nedelje?

 

Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije

Veliki sam poštovalac Olje Bećković i nadam se da će B92 da poštuje ugovor koji ona ima sa tom televizijom. Sve drugo bi bio skandal.

Danica Vučenić, novinarka Radio-televizije Vojvodine

Po mom sudu, nije ključno pitanje "kakva će biti odluka B92" već je ono: "A kako smo stigli do toga da 2014. uopšte razgovaramo o ukidanju emisija, koje se bave političkim i društvenim temama, pravdajući to programskim ili komercijalnim razlozima?" Kakva god da bude odluka, čak i da se Olja Bećković ponovo u nedelju uveče pojavi na nacionalnoj frekvenciji, ona neće otkloniti sadržinu problema. A to je karakter sistema i društva u kome živimo. Nekada su emisije bile zabranjivane otvoreno. Koliko god zvučalo apsurdno, to je delovalo "poštenije" od ove ponude koju je dobila Olja Bećković. Nećemo te ukinuti, samo ćemo te, uz tvoj sopstveni pristanak, smestiti u mišju rupu, gde su uostalom i mediji i javnost u Srbiji.

Bojana Lekić, novinarka

B92 dozvolio je sebi da se jedna programska odluka pretvori u potez koji dodatno urušava već ozbiljno poljuljani kredibilitet ove kuće. Katastrofalan pi-ar koji je uz to za sopstvenu promociju iskoristila druga medijska kuća koja ni po čemu ne pripada toj priči. Glupo da gluplje ne može biti.

Vesna Mališić, urednica u nedeljniku NIN

Prvo, cela priča oko Utiska nedelje simbol je da se političari plaše medija, što je dobro. Ali je veoma loše ako postoji način da se otkupljivanjem licence ukine jedan format koji je ostao da čuva vatru. Tu neizvesnost tumačim kao pokušaj da se smanji šteta.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

22.09.

2014.

Комнен Коља Сератлић [neregistrovani] u 10:22

Цела прича

Цела прича је у томе да се подигне ниво, углед (рејтинг - рекли би високопорни списатељи) посрнуле емисије, зване Утисак недеље. Дакле, цела ова игра, замајавање овога унесрећеног народа (уз вулгарно вишемесечно пијачарење, колико ће бедним пензионерима смањити пензије, а они дрхте од процвнта, онда главни удари шаком по столу, само 10 посто, браво, вичу пензионери, поново ћемо за тебе гласати), своди се на то да нам та емисија утиска још 23 године (и после Оље, Оља, и после Тита, тито). И у социјализму и у капитализму, када је забрањено неко књижевно дело, позоришни комад, ТВ емисија, серија, углед тих аутора је нагло скакао. Многи су молили Бога да им уследи забрана. А, онда када дозволе објављивање, често смо били разочарани, јер се радило о обичној банали.
"Велики сам поштовалац Оље Бећковић и надам се да ће Б92 да поштује уговор који она има са том телевизијом. Све друго би био скандал".
Госпођо Смајловић, нисам очекивао да ћете Ви дати овакву изјаву. Прво, када већ, мање више, сви употербљавате речи - председница, посланица (зна се шта је посланица), пилотка, замјеница и др., што је недопустиво, зашто нисте написали "велика сам поштовалица". Друго, Ви сте поштовалица Оље Бећковић, уместо да сте поштовалица њене емисије. Требало је, драга госпо, да дате неку краћу оцену емисије, а не аутора (ауторице, рекли би списатељи) . Треће, употребљавате тешку реч - "скандал", односно свој став, јавни став, сте зациментирали: "Све друго би био скндал". Драга моја предсенице УНС-а, озбиљно Вам замерам и не само ја. Политичарима (свих влада, коалиција) та емисија не смета, јер су се сви, дакле и бивши и садашњи, често појављивали у Утиску. Морали су да се појаве, драга и поштована Љиљана, ја то лично знам. Садашњи Предсеник се, одмах након избора, у једном месецу појавио два пута на врућој столици Бећковићевне (о томе сам објавио два текста под насловом:"Ко је кога смагарчио" и "Утискачица и Председник, утисак годоине" (доставио сам текстове Кабинету Председника и неким листовима, укључујући и Ваш лист). У нормалним земљама, шеф државе, предсједник Владе, па и министри, појаве се једном у току године (или два пута) у масмедијима и то када се у земљи догоде неки озбиљни помаци или збивања. Знате ли шта значи вијест: “Шеф државе (или предсједник Владе) дао је интервју”. То у овој земљи не значи ама баш ништа, јер је ово партитократијска држава, свакодневно "лете" из листа у лист, са ТВ канала на ТВ канал као голубови с балкона на балкон. Уствари, ради се о перманентној предизборној кампањи (нормално, биће ускоро избори). Садашњи, а и неки ранији, министар спољних послова никако да схвати да је министар најзначајнијег министарства, стално је у партиским борбама, пева, пријети да му нико не сме изаћи на црту, нема префињено понашање једног министра иноистраних дела, а МСП тоне ли тоне.
Од прве емисије на једној другој ТВ , “Утисак недеље” изазвао је код мене можда неку ирационалну одбојност. Интуитивно сам закључио, осетио подвалу, а то је једино право закључивање, све је друго цитирано, парафразирано, научено из књига. Из године у годину, из емисије у емисију, утискачица нам упорно утиска у главу малтене једне те исте “личности” и њихове мисли, тако да ниједан водитељ, рекли би сте водитељица ТВ емисија нису толико пљачкали наше душе сваке недеље у 21 сат као “Утисак недеље” (неки злобници су се освратли на мој први текст "Утискачица антисрпског утиска", објављен и у једном углеледном недељнику, на неколико портала у земљи иностранству: “Зашто гледаш ту емисију, ваљда имаш даљински”). Посебно је мучно што свакога ословљава именом, са свима је на Ти, што замуцкује, у жељи, не да постави питање, већ да се представи неким њеним мислима и садржајима, клештима чупа речи, што је за водитељице и водитеље недопустиво (но, постало је нормално да многи буквално шамарају госте, бацакају се страном терминологијом, дакако погрешно изговарају стране речи или латинске изреке, акценат је посебна прича, нису га учили и савладали у кући у школи, већ на улици, псују итд). Муцање на ТВ-има је исто као када би фудбалера са преломом на нози тренер укључио у екипу да одигра утакмицу. Емисија о којој је реч није ТВ емисија, то је фирма (спада и у најскупљу робу, опаснију од ракета са нуклеарном бојевом главом) и то сестринска. Утискачица је судија, тужилац, иследник, нема теме, друштвене области, науке, коју не познаје, у једну ријеч, генијални сваштар. Био сам уверен, нажалост сам се преварио, да та емисија, намјештених утисака, броји последње дане, не само зато што је деструктивна већ зато што се понавља, постала је досадна, мучна, осим ако неће трајати до пензионисања водитеља (водитељице). Ни то нас не би зачудило, јер смо имали доживотног Предсједника, “све је исто само њега нема”, све то спада у комунистички синдром. Чак и онај Вучина не иде сваке године на Равну гору, а утискачица и њени ментори “јашу ли јашу на челу колоне уз ускау стазу планинску високо..”
На крају (иако нема краја), требало би споменути гледаоце који учествују у “Утиску”, гласају. “Прво гласај, гласај”, нападно диже тон утискачица. Односи се према гледааоцима сурово, миксер слике јој лови недопустиве гримасе. Утискачица их прекида у сред речи, вербално шамара, смеје им се, уз неукусне реплике. Нешто је толерантнија према намјештеним истомишљеницима.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi