Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska o ukidanju PDV-a na ćirilična izdanja (2015)

22. 06. 2015.

Autor: Dragoljub Žarković Izvor: Blic

Ćirilično podmetanje

Ljiljana Smajlović, glavna urednica „Politike“, nije licemer: ona kad se naljuti „šutne u jaja“, i to je osobina koju cenim. Sad se naljutila zbog mog teksta u „Blicu“ od prošlog ponedeljka, zamahnula je nogom, ali je promašila. Događa se to. Reč je o tekstu „Ćirilična profesija“, u kome sam pisao o inicijativi „Politike“ i „Večernjih novosti“ da listovi koji se štampaju ćirilicom budu oslobođeni plaćanja PDV.

Da nije toliko ljuta, možda bi pažljivije pročitala ono što sam napisao i pametnije i poštenije to tumačila u „Politici“ od nedelje u autorskom tekstu s naslovom „I dogodine na ćirilici.“

Nisam napisao da je inicijativa glupa i smešna. To sam napisao o obrazloženju inicijative i ostajem pri onome što sam napisao.

Evo, uostalom, tog dela teksta iz „Blica“ od 15. juna:

„Meni su, kako se to kaže, 'upale u oko' tri zanimljive formulacije. Prvo, da će zaštitom 'našeg pisma' biti zaštićen ugled profesije; drugo, da ovi listovi nisu poklekli pred talasom tabloidnog novinarstva i, treće, sledstveno tome, zbog toga su se 'odrekli dela tiraža'. Teško je odlučiti se da li je ovakvo obrazloženje više glupo ili smešno. Profesionalnost novinara meri se onim što je napisano i objavljeno, a ne vrstom pisma. Dva pomenuta lista stide se, valjda, nekih svojih bljuvotina i napisa iz neko tako davnih dana kada su profesiju doveli do najnižih grana dokazujući da pamet i poštenje ne ide pod ruku s vrstom pisma. Mogao bih ta nepočinstva da nabrajam i bez uvida u dokumentaciju, ali je činjenica da su bili bruka za profesiju, sve na ćirilici. Otkriva se, međutim, da ćirilica ima i lekovito svojstvo  sprečava da se poklekne pred tabloidnim novinarstvom. Ma hajde! Šta će biti sutra ako se izglasa to ukidanje poreza pa tabloidi odluče da Sorajine sise opisuju drugim slovnim znacima. I treće, kako predlagači kažu, zbog toga su se 'sledstveno tome' odrekli dela tiraža. Nije baš najjasnije da li se to događa zbog prisustva ćirilice ili odsustva sisa.“

A kako mi je Smajlovićka odgovorila? Ćirilično, naravno. Ni reči o suštini mog teksta nego o nečemu što sam svojevremeno rekao i napisao o Miroslavu Miškoviću, a nema ama baš nikakve veze s temom. To je podmetanje, plačljivi poziv na rodoljubno utrkivanje. To ne služi „Politici“ na čast, a dokazuje moju osnovnu tezu da se profesionalnost, u ovom slučaju glavne urednice, meri onim što je napisano i objavljeno, a ne vrstom pisma.

Možda bi bilo bolje da sam ovaj odgovor uputio „Politici“, ali još onomad, kad su Smajlovićku pre pet godina sramno najurili s pozicije glavnog urednika, rekao sam javno u tekstu u „Politici“ da neću, zbog solidarnosti, da pišem za „Politiku“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi