Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska o ukidanju PDV-a na ćirilična izdanja (2015)

15. 06. 2015.

Autor: Dragoljub Žarković Izvor: Blic

Ćirilična profesija

Ako bih ovaj komentar napisao ćirilicom i uredništvo ga objavilo na tom pismu, da li bih mogao da računam na veći honorar?

Za neupućene ovo moje pitanje možda izgleda besmisleno da nije inicijative koju su pokrenuli dnevni listovi „Politika“ i „Večernje novosti“. Stav menadžmenata tih izdavača je da bi novine koje se štampaju ćiriličkim pismom država trebalo da potpuno oslobodi plaćanja poreza. Čelni ljudi dva srpska štampana medija ovaj zahtev pravdaju činjenicom da će tako biti zaštićeno ne samo naše pismo već i ugled profesije. Ovi listovi nisu poklekli pred talasom tabloidnog žurnalizma, zbog čega su se svesno odrekli dela tiraža.

Suština ideje jeste da država povede računa o novinama koje se štampaju na ćirilici i da tako da podstrek i ostalim medijima da počnu da koriste to pismo. Osim „Politike“ i „Novosti“, od poznatijih novina ćiriličke tekstove objavljuje samo novosadski „Dnevnik“, kao i nedeljnici NIN i „Pečat“. Ideja da se novine koje se štampaju ćirilicom oslobode plaćanja poreza stigla je u jeku skupštinske inicijative da se smanji PDV na dnevne, monografske i serijske publikacije sa 10 na pet odsto. Taj predlog podržao je i skupštinski Odbor za kulturu i informisanje, a on podrazumeva i smanjenje poreza za oglašavanje u štampi sa 20 na 10 odsto.

To je, manje-više, suština vesti koja se nije dotakla samo izdavačkih krugova već i šire javnosti. Meni su, kako se to kaže, „upale u oko“ tri zanimljive formulacije.

Prvo, da će zaštitom „našeg pisma“ biti zaštićen ugled profesije, drugo, da ovi listovi nisu poklekli pred talasom tabloidnog novinarstva, i treće, sledstveno tome, da su se zbog toga „odrekli dela tiraža“. Teško je odlučiti se da li je ovakvo obrazloženje više glupo ili smešno.

Profesionalnost novinara meri se onim što je napisano i objavljeno, a ne vrstom pisma. Dva pomenuta lista stide se, valjda, nekih svojih bljuvotina i napisa iz ne tako davnih dana kada su profesiju doveli do najnižih grana, dokazujući tako da pamet i poštenje ne idu podruku s vrstom pisma.

Mogao bih ta nepočinstva da nabrajam i bez uvida u dokumentaciju, ali je činjenica da su bili bruka za profesiju, sve na ćirilici. Otkriva se, međutim, da ćirilica ima i lekovito svojstvo sprečava da se poklekne pred tabloidnim novinarstvom. Ma hajde! Šta će biti sutra ako se izglasa to ukidanje poreza pa tabloidi odluče da Sorajine sise opisuju drugim slovnim znacima.

I treće, kako predlagači kažu, zbog toga su se „sledstveno tome“ odrekli dela tiraža. Nije baš najjasnije da li se to događa zbog prisustva ćirilice ili odsustva sisa.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi