Naslovna  |  Aktuelno  |  DNV-UNS  |  UNS u Novom Sadu predstavio sindikalcima istraživanje o radnim pravima novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNV-UNS

11. 12. 2023.

Izvor: UNS

UNS u Novom Sadu predstavio sindikalcima istraživanje o radnim pravima novinara

Letošnje istraživanje UNS-a o radnim pravima i položaju novinara i medijskih radnika u Srbiji u kom je učestvovalo više od 300 ispitanika predstavljeno je rukovodstvu i članovima Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.

Na tribini povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava u Novom Sadu advokat UNS-a Gordana Konstantinović i šef Obrazovnog centra Dragana Bjelica govorile su o rezultatima istraživanja.

Podaci su pokazali da svaki drugi novinar odnosno medijski radnik nema ugovor za stalno i da prednjače u takvom, najnesigurnijem položaju, oni koji su u onlajn medijima. Predočen je i podatak da skoro 80 odsto ispitanika nisu članovi niti jednog sindikata. Blizu polovine novinara i medijskih radnika iz istraživanja reklo je da nema saznanja da li se u mediju u kom rade poštuje pravo na sindikalno organizovanje.



Predstavnike ovog sindikata upoznali smo sa podatkom da je nešto više od 60 odsto ispitanika navelo da su im tokom karijere ugrožavana radna prava, a da se polovina njih nije obratila niti jednoj instituciji u tim situacijama.


Predstavnice UNS-a upoznale su učesnike tribine sa tim da novinari i medijski radnici smatraju da im se radna prava najviše ugrožavaju izostankom nadoknade za prekovremeni rad, nepoštovanjem radnog vremena, otpuštanjima i političkim pritiscima. I da su visokopozicionirani odgovori koje novinari vide kao ugrožavanje radnih prava i nepoštovanje autonomije u radu, kao i korporativni pritisak, odnosno pritisak ekonomskih moćnika.

Reči je bilo i o nalazu da se svaki drugi ispitanik izjasnio kako su se radna prava novinara i medijskih radnika pogoršala u poslednnjih nekoliko godina. Da je stanje nepromenjeno reklo je 32 odsto.

Najveći broj ispitanika, preneto je na tribini iz istraživanja, nije zadovoljan primanjima od rada u medijima.

Skup se održao u Radničkom domu. U razgovoru su učestvovali predsednik SSSV Goran Milić, generalni sekretar Tomislav Stajić i drugi predstavnici ovog sindikata među kojima i Ljubenko Zvizdić, član Uprave UNS-a i predsednik Samostalnog sindikata grafičke, informativne delatnosti i kinematografije Vojvodine, kao i novinar i član Uprave UNS-a Miljan Vitomirović.

Tribina je održana u okviru projekta "Zajedno smo jači" uz podršku Međunarodnog centra Ulof Palme.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi