Naslovna  |  Aktuelno  |  DNV-UNS  |  Pri izveštavanju o nasilju uvek štititi identitet i dostojanstvo osoba koje snimate
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNV-UNS

16. 10. 2023.

Autor: Predrag Rava Izvor: DNV-UNS

Pri izveštavanju o nasilju uvek štititi identitet i dostojanstvo osoba koje snimate

Jedan od autora dokumentarnog serijala „Balkan market“ Miljan Vitomirović rekao je na radionici ,,Kako etički izveštavati o žrtvama nasilja“ da je neophodno štititi dostojanstvo i identitet svake osobe koja se snima, bilo da je u pitanju žrtva ili osoba iz kriminalnog miljea koja je osumnjičena za neko krivično delo.

Prilikom izveštavanja o nasilju ključno je, rekao je Vitomirović na radionici u Novom Sadu, poverenje sagovornika, institucija i nevladinih organizacija, a koje se ne dobija lako.

Vitomirović je na radionici koja je bila posvećena izveštavanju o trgovini ljudima napomenuo da je nekad u dokumentaristici poželjno personalizovati osobe čiji identitet je skriven, ali tako da se prilikom navođenja imena i godina promene stvarni podaci.

On je dodao da ponekad interes javnosti iziskuje da se prilikom medijskog izveštavanja otkrije identitet osobe koja je osuđena.

Novinari su, rekao je Vitomirović, često u dilemi i da li da zarad efektivnijeg izveštavanja eksplicitno prikažu detalje kao što su, na primer, delovi tela, povrede kao posledice nasilja, ili rane od intravenozne upotrebe narkotika.

Vitomirović smatra da je ponekad poželjno izazvati šok kod gledaoca kako bi se proizvela pozitivna reakcija, ali da to ne sme preći u senzacionalizam, odnosno, tabloidno izveštavanje. On je dodao da je rekonstrukcija događaja u dokumentarizmu legitimna, ali da joj ne treba olako pribegavati, jer ju je teško verodostojno izvesti.

Neophodno je, istakao je Vitomirović, poznavati tehnike snimanja koje služe zaštiti identiteta sagovornika. Kako se ne bi ugrozila bezbednost sagovornika, bitan je, dodao je, i izbor lokacije snimanja u kom nam se ne bi potkrao neki lični detalj ili podatak.

Kao primer pozitivne prakse na početku radionice prikazan je dokumentarni serijal ,,Balkan market“, u kojem je novinar i publicista Miljan Vitomirović obradio je temu trgovine ljudima i prostitucije.

Nakon projekcije Vitomirović je istakao da je vodio računa o poštovanju etičkih normi.

,,Kao jednu od mera predostrožnosti i zaštite gledalaca, serijal ,,Balkan market“ je imao  oznaku 'zabranjeno za osobe ispod 18 godina' i emitovao se posle 22 časa“, naveo je Vitomirović.

Na radionici je rečeno i da novinari moraju biti spremni na potencijalne pretnje ili tužbe od strane lica ili organizacija kojima nije u interesu da se određene teme pokreću u javnosti.

Učesnici su razgovarali o o temama koje bi mogli obraditi na narednim radionicama, a bilo je reči i o potencionalnoj saradnji na budućem dokumentarnom filmu.

__________________________________________________________________

Radionica se realizuje u okviru projekta "Kako etički izveštavati o žrtvama nasilja" koji se sufinansira iz budžeta Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi