Naslovna  |  Aktuelno  |  Akcija UNS-a i Kurira za izradu statua herojima  |  Plivanje za časni krst i heroje albanske golgote
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Akcija UNS-a i Kurira za izradu statua herojima

18. 01. 2017.

Autor: Strahinja Hadžibugarčić Izvor: Kurir

Plivanje za časni krst i heroje albanske golgote

U slavu predaka Jubilarno 20. bogojavljensko nadmetanje u Zemunu kao i plivanje u gradovima širom zemlje posveceno je akciji prikupljanja sredstava za završetak mauzoleja na Vidu.

Led nas neće sprečiti da plivamo za krst časni i heroje Albanske golgote, reči su organizatora jubilarnog, 20. bogojavljenskog plivanja u Zemunu, koje je ove godine posvećeno akciji „Adrija medija grupe", lista Kurir i Udruženja novinara Srbije „Izradimo statue herojima Albanske golgote na ostrvu Vido".

U čast slavnih predaka plivaće se u još nekoliko gradova širom Srbije.

Ponosni na urađeno Damir Kovačević, zamenik predsednika opštine Zemun, koji je na čelu organizacionog odbora ove manifestacije, istakao je da je ovogodišnje plivanje posvećeno akciji Kurira i UNS.

- Ponosni smo na sve što smo uradili i što ćemo uraditi na ovo Bogojavljenje, a posebno zato što ćemo pomoći da se završi mauzolej srpskim herojima - rekao je Kovačević na konferenciji za novinare u Pres centru UNS-a  i dodao da sve čine da debeli led na Dunavu razbiju, da očekuju oko 400 plivača, kao i između 10.000 i 15.000 posetilaca.

Pomoć iz Apatina

Predsednik Svebor saveza Beograda Cvjetko Stevanović zahvalio je Kuriru i UNS što su pokrenuli akciju kojom se odužujemo slavnim precima.

- Hvala Kuriru, hvala UNS što su omogućili izradu statua. Pozivam sve naše plivače, organizatore i ljude dobre volje da doprinesu akciji - naglasio je Stevanović i dodao da im u pomoć, zbog debelog leda, stiže i ruskosrpski spasilački tim iz Apatina.

Jerej Vladimir Pražić iz Hrama Svetog oca Nikolaja u Zemunu podsetio je da je slavljenje pre svega liturgijsko i da se takmičari ponašaju pravoslavno.

- Liturgija počinje u 11.30 u Nikolajevskoj crkvi, nakon toga se spuštamo do Dunava, gde će patrijarh Srpski Irinej osveštati reku - rekao je Pražić.

Patrijarh će otkriti i bistu plivaču na Bogojavljenskom platou u Zemunu, a plivanje počinje u 12.30 sati.

Podrška Nikolića

Počasni predsednik organizacionog odbora svih bogojavljenskih plivanja u Srbiji od 2017. je predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Cvjetko Stevanović je rekao da su Nikolićevi saradnici pomogli manifestaciju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi