Naslovna  |  Aktuelno  |  Akcija UNS-a i Kurira za izradu statua herojima  |  Budimo složni, odužimo se herojima albanske golgote
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Akcija UNS-a i Kurira za izradu statua herojima

03. 05. 2016.

Autor: Jelena S. Spasić Izvor: Kurir

Budimo složni, odužimo se herojima albanske golgote

Na stotu godišnjicu stradanja srpske vojske, države i izbeglica, koje su preko vrleti Albanije do Krfa i dalje u konačnu pobedu predvodili stari kralj Petar Karađorđević i njegov sin, regent Aleksandar, krajnje je vreme da se odužimo svim tim herojima i završimo im mauzoleja na ostrvu Vidu izradom dve bronzane statue srpskih vojnika, koje treba da čuvaju kosti stradalnika i kazuju o žrtvi i podvigu Srba. UNS, kao organizator, sakuplja sredstva, a Kurir je glavni medij ski partner.

Patrijarh srpski Irinej svesrdno je podržao akciju za izradu statua srpskih ratnika.

- Podržavam i pozdravljam svaku akciju koja se bavi obeležavanjem našeg prisustva na ostrvima Vido i Krf. Podržavam sve što će pomoći da ne zaboravimo vreme stradanja i vreme u lcojem su naša vojska i narod našli utočiste na tim bratskim ostrvima - rekao je patrijarh Irinej.

Projekat Kurira i UNS podržava i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom i on je ponosan na podvig svojih pradede i dede kralja Petra i potonjeg kralja Aleksandra i celog srpskog naroda.

- Imajući u vidu istorijsku važnost, ali i ulogu mojih predaka u Prvom svetskom ratu i prelasku preko Albanije, moja porodica i ja snažno podržavamo ovu inicijativu. Moja supruga princeza Katarina i ja prijatno smo iznenađeni projektom Kurira i vašom svešću o značaju ove akcije za Srbiju i njenu istoriju. Za nas ona nema samo istorijski nego i lični značaj i tokom kampanje ćete moći da računate na podršku porodice Karađorđević - rekao je prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

I oni su podržali akciju Kurira i UNS

Ljubiša Diković načelnik Generalštaba

Širiti priču o podvigu

• U potpunosti podržavamvašuinicijativu da se izradi obeležje koje će širiti priču o hrabrosti i velikom podvigu naših predaka na koje se svi ugledamo.

Dr Vladimir Kostić predsednik SANU

Za spomenike nije kasno

• S velikim poštovanjem prema ovoj inicijativi, iskreno i bezuslovno vas podržavam. Za neke spomenike nikad nije kasno da budu podignuti.

Matija Bećković pesnik

Svesrdna podrška

• Podržavam akciju. Ne bismo pogrešili ni kad bismo izgradili spomenik Nikolaju Krasnovu, kome nisu samo to srušili, nego su mu srušili i Njegoševu kapelu.

Mirjana Karanović glumica i rediteljka

To moram da podržim

• Akciju za završetak mauzoleja na Vidu apsolutno podržavam, moram da je podržim jer su neki dali živote za ideju, za ono u šta su verovali.To je jedna od važnih stvari i moram da je podržim.

Sergej Trifunović glumac

Doniraću novac

• Apsolutno podržavam ovu vašu akciju za završetak mauzoleja na ostrvu Vido. I novac ću uplatiti za izradu bronzanih statua srpskih vojnika.

Zoran Kostić Cane Partibrejkers

Moramo da se sećamo

• Podržavam akciju za prikupljanje sredstava za završetak mauzoleja iz jednostavnog razloga-ako se ne sećamo svih onih koji su nam doneli slobodu, tu slobodu i ne zaslužujemo.

Golgota u brojkama

128.000 evra najmanje koštaće izrada i postavljanje statua, prema grubom predračunu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture

5.000 junaka najmanje počiva na dnu Jonskog mora, u „plavojgrobnici"

243.000 ljudi stradalo je tokom povlačenja preko Albanije i na Krfu

Sve javno

Transparentno

Kurir će jednom nedeljno objavljivati sve donacije (ime donatora i iznos) na svom sajtu, kao i sve isplate, što će preuzimati sa sajta UNS, koji će, kao organizator projekta, redovno objavljivati sve uplate i isplate na www.uns.rs.

Sve sugestije i komentare možete poslati na imejl-adresu naše redakcije akcijavido@kurir-info.rs.

Kako donirati novac

Računi za uplatu donacija otvoreni su u UniCredit banci, i to:

dinarski 170-0030003646031-73

devizni RS35170003000364603076

Primalac:
Udruženje novinara Srbije, Resavska 28 Beograd

Svrha plaćanja: donacija za izradu bronzanih statua za mauzolej na ostrvu Vido

Gredeći stalno napred, kralj Petar je manje gledao u stranu, u provaliju i uz put postradale. Od pogleda u provalije hvatale su ga vrtoglavice i nesvestice, a od pogleda na postradale sumor i groznica. I tu ni doktorov kinin nije pomagao. Videći ili znajući da nadolazi stari kralj Petar, narod je uz put ili sklanjao ili zaklanjao leševe postradalih - napisao je Milovan Vitezović u knjizi „Čarape kralja Petra", u kojoj opisuje povlačenje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi