Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Reljefi Ljubiše Mančića u „Muzeju Velikog rata“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

14. 11. 2011.

Reljefi Ljubiše Mančića u „Muzeju Velikog rata“

U stalnu postavku „Muzeja Velikog rata“ u Francuskoj, postavljeno je šest bronzanih reljefa srpskih kraljeva i vojvoda i statueta Milunke Savić, heroine Prvog svetskog rata. Reljefi su rad srpskog vajara i novinara Ljubiše Mančića.

Na reljefima su likovi Kralja Petra I, regenta Aleksandra Karađorđevića i srpskih vojvoda: Radomira Putnika, Stepe Stepanovića, Živojina Mišića i Petra Bojovića.

Najveći muzej posvećen Prvom svetskom ratu otvorio je predsednik Francuske Nikola Sarkozi u gradu Mo nadomak Pariza, 11.11.2011. godine. Ovaj dan se obeležava kao Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Kustos muzeja Žan-Pjer Vernej, istoričar je i kolekcionar predmeta iz Prvog svetskog rata. U Srbiji je poznat jer je poklonio eksponate za Srpsku kuću na Krfu.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi