Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Gulanu priznanje „Darodavnica“ za knjigu o spasavanju sela i države
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

21. 03. 2020.

Izvor: UNS

Gulanu priznanje „Darodavnica“ za knjigu o spasavanju sela i države

Novosadski novinar, publicista i član UNS-a Branislav Gulan dobitnik je nagrade „Darodavnica“, najvišeg priznanja Društva za narodno prosvećivanje „Svetionik“ iz Kragujevca, za knjigu „Ruralne sredine u Srbiji – spasavanje sela i države“ na četvrtom književnom festivalu „Moje selo u pričama i pesmama za 2019. godinu“.

Knjiga „Ruralne sredine u Srbiji – spasavanje sela i države“ objavljena je posle pet decenija novinarskog i publicističko-istraživačkog rada Gulana o ovaj oblasti. Kao novinar "Borbe" i „Večernjih novosti“ uvideo je da i teme o selu mogu da pronađu mesto u medijima, iako „nije bilo pohvalno biti ‘seljački novinar’“.

U uvodniku knjige navodi se da je Gulan „ovom temom počeo da se bavi kada je, kao dete, odlazio u Bosnu i Hercegovinu, u Bosansku Krupu i selo Hašane, rodno mesto njegove majke“. „Dolazio je i naš rođak, pokojni Branko Ćopić, kod koga sam odlazio u Beograd, i koji me je nadahnuo da, kada odrastem, pišem o selu“, stoji u knjizi.

Branislav Gulan dobitik je UNS-ove nagrade „Zlatni klas“ 1990. i 1995, kao i nagrade za životno delo Saveza novinara Srbije i Crne Gore 2016. godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi