Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  U nedelju u Nišu promocija knjige „Sedma sila bez krila“ Milorada Doderovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

28. 02. 2020.

Izvor: UNS

U nedelju u Nišu promocija knjige „Sedma sila bez krila“ Milorada Doderovića

Promocija knjige „Sedma sila bez krila“ novinara i člana Uprave UNS-a Milorada Doderovića biće održana u nedelju, 1. marta u 18 sati na Svetosavskom sajmu knjiga u zgradi Oficirskog doma u Nišu.

Knjiga, koja je izašla u oktobru prošle godine, sadrži sedamdeset priča u kojima je opisano šta se Doderoviću dešavalo za četiri decenije bavljenja novinarstvom, a na slikovit način svedoči i kako je sedma sila ostajala bez krila, kako je “umiralo” novinarstvo, između ostalog i zbog “mangupa u sopstvenim redovima”.

Povod za objavljivanje knjige su dva jubileja Doderovića, četiri decenije profesionalnog novinarskog rada i četvrt veka dopisničkog rada za program na srpskom jeziku australijskog SBS radija.

Domaćin ove promocije je Agencija „Svici“ iz Niša, koja je zajedno sa novosadskom izdavačkom kućom „Prometej“ suizdavač knjige „Sedma sila bez krila“.

Knjiga „Sedma sila bez krila“ izazvala je značajnu pažnju javnosti, od oktobarskog Međunarodnog sajma knjiga u Frankfurtu na štandu Srbije, na štandu Udruženja pisaca „Sedmica“ iz Frankfurta istog sajma, kao i na Oktobarskim susretima pisaca dijaspore održanim u okviru sajamskih dana u Frankfurtu.

Predstavljena je i na štandovima „Prometeja“ i „Svitaca“ na sajmovima knjiga u Beogradu i Nišu, a krajem novembra prošle godine i na promociji čiji su domaćini bili departmani za žurnalistiku i komunikologiju Filozofskog fakulteta u Nišu.

Milorad Doderović bio je urednik niškog nedeljnika „Grafit“ 1989. godine, komentator u listovima „Mladost“ i „Val“, šef dopisništva „Kurira i „Glasa javnosti“ iz Niša, kao i dopisnik lista „Pravda“. Objavljivao je tekstove u NON-u, „Borbi“ i „Našoj borbi“.

Inače, Svetosavski sajam knjiga u Nišu će biti otvoren u petak, 28. februara i trajaće do 6. marta.

Komentari (2)

ostavi komentar
pon

02.03.

2020.

Doder [neregistrovani] u 23:27

Bilo nekad...

Poštovani kolega, potpuno verujem u ovu vašu priču iz centra Beograda, ali ipak je to bilo kako i sami kažete "sredinom osamdesetih". Tada su i policajci poštovali novinare kao "sedmu silu". U međuvremenu, od tada do danas, svašta se uskovitlalo i promenilo. Ni milicajci više nisu kao što su nekada bili, niti je sedma sila sačuvala krila, od novinarstva su ostale samo papaline. Velika je stvar misliti i govoriti slobodno /najslobodnije je u Hajd parku/, ali je mnogo važnije govoriti istinito i odgovorno...Vidimo se u nekim boljim vremenima očišćenih od lažnih vesti, a okrenutim borbi za istinu kao jednom od najsvetijih i nanjsvetlijih principa naše profesije.

Odgovori
ned

01.03.

2020.

Божидар Анђелковић [neregistrovani] u 09:36

Седма сила са крилима

Центар Београда, средином осамдесетих, поноћ тек што је прошла. Враћао сам се кући Кнез-Михаиловом, улица бљештаво осветљена али пуста. Одједном, створи се преда мном један милиционер. ,,Шта радите у ово доба ноћи?", упита ме и затражи личну карту. ,,Радим", одговорих му мирно и пружих чланску карту Удружења новинара Србије. Милиционер ћутке отпоздрави и продужи даље.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi