Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Željku Markoviću uručena nagrada "Dejan Medaković"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

17. 01. 2020.

Izvor: UNS

Željku Markoviću uručena nagrada "Dejan Medaković"

Novosadskom novinaru, piscu i članu UNS-a Željku Markoviću juče je u Gradskoj kući u Novom Sadu uručena Nagrada „Dejan Medaković“ za roman „Pismo“.

U obrazloženju žirija, u sastavu prof. dr Boško Suvajdžić (predsednik), Radovan Popović i Miladin Milošević, navodi se da je roman "Pismo", koji je zasnovan na događajima iz života emigranta iz Vrdnika Mate Tolića koji sada živi u Bostonu, „surova istina“ napisana „ubedljivim umetničkim postupkom“.

Marković je na uručenju rekao da potiče iz „vrdničke rudarske civilizacije“,  kao i da je knjiga „Pismo“ posveta „jednom iščezlom svetu“, koji je u Vrdnik doveo „brojne nacije“ i pretvorio ga „u mali fruškogorski Vavilon“.

"Knjiga Markovića predstavlja dokumentarno-literarno ostvarenje u žanrovskom rasponu od dokumentarne fikcije do fikcionalizovane biografije", rekao je predsednik žirija Boško Suvajdžić. Ova knjiga je, prema mišljenju žirija, umetnička reportaža, ali i psihološki roman.

Željko Marković je dobitnik nagrade UNS-a „Laza Kostić" za reportažu 2010. godine i Specijalne nagrade „Žika M. Jovanović" za publicistiku 2014. godine.

Nagradu „Dejan Medaković“ dodeljuje izdavačka kuća "Prometej", od 2008. godine, kao sećanje na akademika, istoričara umetnosti, pisca i pesnika Dejana Medakovića.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi