Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Autor satirične knjige o srpskom novinarstvu Bojan Ljubenović: Profesija na lošem putu (VIDEO)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

17. 10. 2019.

Autor: J. P. Izvor: UNS

Autor satirične knjige o srpskom novinarstvu Bojan Ljubenović: Profesija na lošem putu (VIDEO)

Predstavljajući knjigu aforizama koja na satiričan način opisuje stanje u današnjem srpskom novinarstvu „Šlajfna bez karaktera“ autor, satiričar i urednik u „Večernjim novostima“ Bojan Ljubenović rekao je da je ova knjiga „upozorenje ljudima iz naše profesije da smo na lošem putu i da treba da se vratimo tamo gde nam je mesto“.

„Srbija je kao kofer sa duplim dnom. Otvorite kofer mislite da je dno kofera, a u stvari ispod tog dna, ima još jedno dno - to je srpsko novinarstvo danas. Svakoga dana zbog jezika koji novinari koriste, uvreda, niskosti, bezkičmenjaštva, to dno probija“, rekao je Ljubenović i dodao da bi „pukao da nije spasio svoju dušu kroz ovih 300 aforizama“ koji su objavljeni u knjizi.

Ljubenović kaže da u srpskom novinarstvu nema sredine „ili su se okupili najbolji među nama“ ili su se „sjatili najgori koji su stanju da druge čereče, kleveću, uništavaju živote, budućnost“.

„Pre nego što otvorite jutarnje novine, najpre ih ocedite od krvi i otresite od prostakluka, pa ako nešto preostane počnite sa čitanjem“, „Ne ljutite se kada vam u tramvaju čitaju novine preko ramena. Podelite svoju nesreću sa drugima“, „Ono čega nema na televiziji, nije se ni dogodilo. A ono što se dogodilo, nema na televiziji“, neki su od aforizama koje je Ljubenović pročitao iz knjige.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović rekao je da je knjiga „najprecizniji i najbolniji prikaz našeg novinarstva“.

„Posle čitanja ove knjige zaboleo me je stomak ne od smeha, već od muke kako Ljubenović precizno, kroz kratke forme opisuje stanje novinarstva“, rekao je Radomirović.

Dodao je da ovi aforizmi opisuju novinarstvo u Srbiji bolje od „silnih saopštenja koja UNS izdaje, akademskih analiza, tekstova u medijima“ i da bi zato knjiga „Šlajfna bez karaktera“ trebalo da bude obavezna lektira za sve novinare u Srbiji.

Radomirović je na promociji pročitao i aforizme iz knjige: „Nekada su nam se televizije izvinjavale zbog prekida programa, a danas bi morale da se izvine zbog programa“, „Učlaniću se u udruženje novinara, sviđa mi se njihov politički program“, „Nisam bio na protestu protiv medijskog mraka, da je bilo najave na televiziji, išao bih“, „Oštro protestujem protiv medijskog mraka. Kada smo mi bili na vlasti, mrak je bio mnogo lepši“.

Ilustrator ove knjige karikaturista Jugoslav Vlahović kazao je da je knjiga „dragoceno svedočanstvo ovog vremena“.

Upoređujući karikature i aforizme, Vlahović je rekao da postoji sličnost.

„Aforizam je pročišćena forma od književnih ukrasa, vrlo direktna, zato je tako jaka i ubitačna“, rekao je Vlahović.

Bojan Ljubenović skoro deceniju uređuje rubriku „TRN“ (Tako Reći Nezvanično) u „Večernjim novinama“. Saradnik je satiričnog portala Njuz.net.

Autor je dvadesetak knjiga aforizama, satiričnih priča, romana i knjiga za decu.

Dobitnik je nagrada: „Radoje Domanović“, „Vladimir Bulatović VIB“, „Tipar“, „Jovan Hadži Kostić“, „Zlatna značka“ KPZ Srbije, „Laza Kostić“ Udruženja novinara Srbije... Za dečji roman „Luna mala teniserka“ dobio je i nagradu „Dositejevo pero“.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi