Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Pismo direktora RTV Vranje predsedniku NUNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

18. 10. 2010.

Pismo direktora RTV Vranje predsedniku NUNS-a

UNS-u se obratio Zoran Veličković, direktora RTV Vranje, sa molbom da objavimo njegovo otvoreno pismo predsedniku NUNS-a Vukašinu Obradoviću. Pismo je upućeno i na adrese NUNS-a i RRA.
Veličković je reagovao na saopštenje NUNS-a od 9. oktobra 2010. NUNS osudio cenzorsko ponašanje direktora RTV Vranje.

Otvoreno pismo

Gospodine Vukašine Obradoviću,

obraćam Vam se iako nisam član NUNS-a, već UNS-a. Ne sporim Vaše pravo da štitite Ljubicu Zdravković - Džonov, glavnu i odgovornu urednicu medijske kuće čiji sam ja direktor i članicu NUNS-a, ali sam veoma neprijatno iznenađen time što pritom ne poštujete osnovno pravilo svakog novinarskog kodeksa: da saslušate i drugu stranu.

Budući da ste krenuli u medijsku hajku protiv mene pre nego što ste se obavestili o činjenicama koje su prethodile mojoj odluci da skinem emisiju, odnosno film Predraga Bambića ‘‘Dan kada sam odlucio da ostanem‘‘ o petooktobarskim događanjima, prisiljen sam da Vam se obratim otvorenim pismom.

Odluku o skidanju spornog filma doneo sam na osnovu ovlašćenja i obaveza koje mi nalažu zakoni koji uređuju ovu oblast, a rukovodio sam se pre svega činjenicom da sa autorom filma nije potpisan Ugovor o zaštiti autorskih prava. Takav ugovor mora da postoji za sve emisije i filmove koji nisu iz sopstvene već iz eksterne produkcije. Propisi nalažu da niti jedna emisija iz eksterne produkcije ne može da bude uvrštena u programsku šemu pre potpisivanja ugovora kojim će se definisati autorska prava, čak i kada se autori odriču tih prava. Kao direktor Radio Televizije Vranje, jedini sam ovlašćen da potpisujem ugovore o emisijama i filmovima, a moja je obaveza da se, u cilju zaštite interesa medijske kuće i zaposlenih u njoj, brinem da propisi i propisane procedure budu poštovani.

To je razlog zbog kog nisam mogao da dozvolim emitovanje filma koji je u programsku šemu uvršten pre potpisivanja pomenutog ugovora i zato sam dao nalog da se film skine sa programa.

Osim što nije poštovana propisana procedura, neobično je u vezi sa ovim filmom i to da je njegovom uvrštavanju u programsku šemu RTV prethodila kampanja jedne političke stranke, koja je elektronskom poštom najavljivala njegovo emitovanje i pozivala građane Vranja da ga gledaju na našoj televiziji. Nedopustivo je da se na Regionalnoj RTV, koja želi da bude javni servis građana, podleže zahtevima jedne političke opcije, ma koje orijentacije ona bila, jer RTV mora biti servis svih građana Pčinjskog okruga i svih političkih opcija, bez njihovog otvorenog favorizovanja.

Budući da niste našli za shodno da od mene pravovremeno zatražite obrazloženje odluke koja se glavnoj urednici i Vama nije dopala iz vama dvoma znanih razloga, o kojim javnost može samo da nagađa, pozivam Vas, u ime profesionalizma koji ste nekad poštovali, da ovo otvoreno pismo prosledite svim medijima kojima ste prosledili i svoju podršku glavnoj i odgovornoj urednici.

Podsećam Vas da ste već prekršili obavezu novinara da konsultuje i drugu stranu i da joj omogući da iznese svoj stav (Kodeks novinara Srbije, član 4, glava prva, Istinitost izveštavanja), kao i pravilo da novinar ne sme slepo da veruju izvoru informacije, jer mora da vodi računa o tome da izvori informacija često slede “svoje interese ili interese društvenih grupa kojima pripadaju i prilagođavaju svoje iskaze tim interesima” (član 2, glava četvrta, Novinarska pažnja). Zanemarili ste i obavezu novinara i medija da poštuju i primenjuju važeće zakonodavstvo o zaštiti autorskih prava (član 1, glava osma, Poštovanje autorstva).

Osudili ste me bez prava na odbranu, a sve u ime “demokratije i nezavisnosti” na koje se pozivate samo onda kada se neko drzne da se suprotstavi Vašim stavovima i partikularnim interesima.


Direktor RTV-a
Zoran Veličković

Vranje 15. oktobar 2010.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi