Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Beograđani nezadovoljni medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

04. 05. 2018.

Izvor: UNS

Beograđani nezadovoljni medijima

Povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, polaznici Novinarske škole UNS-a anketirali su prolaznike u centru Beograda, šta misle o stanju u medijima, kako se informišu i ko su novinari kojima veruju.

Dragiša Savić (70): Informišem se čitajući Politiku, kupujem i Danas, ali ponekad. Imam negativno mišljenje jer su mediji suviše uvlakački , novinarska profesija je degradirana. Ima i dobrih novinara, ali generalno je situacija u odnosu na nekadašnju lošija i ne mogu izdvojiti nekog novinara kom bih mogao verovati.

Neki novinari pišu ostrašćeno, jadno, a naročito me nervira novinarska nepreciznost ili kad se vidi da se tekst veštački razvlači da bi se dobilo na obimnosti.

Nina Petrović (36): Da li uopšte postoje mediji u Srbiji, mislim na objektivno novinarstvo­? Rekla bih da je sada zavladao mrak. Informišem se putem interneta, dok televiziju u poslednje vreme ne gledam, ni novine ne kupujem, samo ih elektronski čitam. Verujem Olji Bećković. Smatram da je ona sačuvala objektivnost u izveštavanju.

Ranko Milojević (72): Imam veoma loše mišljenje o medijima, tako da danas novine čitam s vremena na vreme. Pamtim kad su novinari bili od integriteta i imali svoje ja. Malo je onih koji nezavisno razmišljaju i iskazuju svoje mišljenje. Možda je to zbog velikog uticaja politike na medije. Ranije je bilo par novinara kojima sam verovao. Čak sam i gospodinu Jakšiću iz Politike jedno vreme verovao, ali sad ni njemu. Za mene je pravi novinar bio čuveni Radojčić, dopisnik Politike iz Londona.

Ivan Ivanov (26): Medije bih podelio u dve grupe. Prva grupa su mediji koji izveštavaju dosta transparentno, dok u drugu grupu spadaju oni koji su u službi vlasti. Najviše se informišem preko društvenih mreža, čitam vesti sa portala Krik i N1, a ujedno novinarima iz tih medijskih kuća najviše verujem. Novine nikada ne kupujem.

Bato Mandić (81): O medijima ne mislim ništa dobro. Veliki izuzetak je N1. Ujedno najviše verujem njihovim voditeljkama jutarnjeg programa. Od dnevnih novina čitam Blic. Zanimaju me svi naslovi, a najviše pažnje pridajem sportu.

Marko Krstić (35): Najviše pratim vremensku prognozu i stanje u zemlji. Smatram da su političke vesti šarene, a ostale teme su zadovoljavajuće. Pratim jutarnje programe RTS-a i Pinka.

Lena Jokanović (22): Mislim da se na RTS-u vesti nameštaju u korist vlasti i da građani ne mogu da čuju istinite informacije. Najviše pratim N1, ali ni oni nisu savršeni. Pratim portal B92, uglavnom teme koje nisu vezane za politiku. Ni jednog novinara ne bih posebno istakla.

Miroljub Popović (48): Mediji u Srbiji su pod totalnom kontolom vladajućeg režima. Od štampanih medija, redovno kupujem Politiku, na televiziji gledam sportske programe i slušam radio Studio B i Slobodna Evropa. Đorđe Vukadinović je novinar kojem verujem.

Marko Nikolić (56): Medijska situacija u Srbiji je nepromenjena unazad 30 godina. Za neuke ljude to izgleda kao neka promena, ali ono što se nažalost nikada ne menja je karakter kod pojedinca i mentalitet nacije. Niko nam nije kriv. Najčešće slušam radio Beograd 202, navika još iz studentskih dana. Što se televizije tiče, gledam RTS 1, a lokalne kruševačke TV stanice ni u ludilu, jer su pod kontrolom vlasti. Memedović je omiljeni novinar u našoj kući.

Marija Lazić (70): U izdavačkoj delatnosti sam radila 30 godina i ovo sada ne razumem. Novinari pišu bez ikakve provere informacija, niko se ne bavi kvalitetom. Plasiranje nepouznanih vesti, to je katastrofa. Najviše me iritira nepismenost novinara i to što mediji više uopšte nisu objektivni. Informišem se putem interneta i televizije, a redovno kupujem Politiku. Volim da čujem Jakšića, Marića, Žanetića i Ljubičića.

Anketu radili: Zdravko Goranović, Jelena Trajčevska, Maša Tomić, Jovana Nikolić, Veljko Petrović, Nikola Bošković Ana Đurašković, Nebojša Matić i Tijana Janković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi