Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Osnovcima u Novom Banatskom Selu predstavnici UNS-a održali predavanje „Upoznavanje sa medijima“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

29. 03. 2018.

Autor: J. P. Izvor: UNS

Osnovcima u Novom Banatskom Selu predstavnici UNS-a održali predavanje „Upoznavanje sa medijima“

Članovi Udruženja novinara Srbije (UNS), urednik-koordinator lista „Libertatea“ Valentin Mik i odgovorna urednica portala Pančevo MOJKraj.rs Violeta Peštanac održali su juče učenicima OŠ "Žarko Zrenjanin" u Banatskom Novom Selu predavanje o značaju medija, medijskoj pismenosti, novinarskom kodekstu, lažnim vestima...

Valentin Mik rekao je da su mediji danas u razvoju i na internetu i na društvenim mrežama.

„Svedoci smo razvoja medija i tehnologija. Svi vi koristite računare, telefone. Društvene mreže u Srbiji nisu priznate kao mediji, ali sve češće preuzimaju tu ulogu“, rekao je Mik.

Violeta Peštanac učenicima je govorila o vrstama medija, objasnila im zakonsku definiciju medija i govorila o tome kako mogu da prepoznaju lažne vesti na internetu.

„Živimo u vremenu kada se brzo stvari menjaju i toliko ste obasuti informacijama da treba da razlikujete koje su informacije tačne, a koje nisu“, rekla je Peštanac.

Na pitanje Peštanac da li veruju naslovima na internetu koje mediji objavljuju, a koji počinju sa „šokantno“, „skandalozno“, osnovci su rekli da ne veruju svim, ali da su takvi naslovi primamljivi i privlače pažnju.

„Sve što se objavljuje na internetu podložno je zloupotrebama. Bitno je da razmišljate o tome što ste pročitali. Ne možete biti uvek sigurni da je to tačno i ne možete uvek imati poverenje u svaki medij“, rekla je Peštanac i dodala da lažne vesti donose zarade svakim klikom na tu vesti.

Peštanac je govorila i o značaju novinarskog kodeksa i medijskoj pismenosti.

„Mediji su važni za demokratski razvoj društva i novinari bi trebalo da se ponašaju u skladu sa etičkim standardima kako biste vi kao čitaoci imali tačnu, pravovremenu i objektivnu informaciju“, rekla je ona.

Predavanju su prisustvovali i učenici novinarske sekcije koji pripremaju školski časopis na rumunskom i srpskom jeziku.

Članica ove sekcije, učenica šestog razreda Tamara Jokić rekla je UNS-u da se uključila u ovu sekciju jer joj novinarski poziv deluje zanimljivo i da za časopis piše intervjuje.

Članovi novinarske sekcije rekli su da časopis izlazi jednom godišnje i da pripremaju sledeći broj, koji će izaći u maju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi