Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Rade Ugrnić – 70 godina u novinarstvu i i dalje izveštava
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

01. 02. 2018.

Autor: K. Kovač Izvor: UNS

Rade Ugrnić – 70 godina u novinarstvu i i dalje izveštava

Novinar Radomir Rade Ugrnić ima 86 godina, a ove godine obeležava 70 godina rada u novinarstvu. Još uvek, kao dopisnik iz Svilajnca, izveštava za Radio Beograd. Kako kaže za UNS, okupiran je dnevnim događajima i, iako je najstariji izveštač u Srbiji, sebi je u zadatak dao da svakoga dana napiše i redakciji pošalje makar jednu vest.

Rade Ugrnić rođen je 28. septembra 1931. godine u Brusu. Završio je Visoku pedagošku školu u Beogradu, kako kaže - za nastavnika fizičkog. To i postaje kada ga nakon služenja vojske, 1952. godine, Ministarstvo prosvete upućuje u Svilajnac, da predaje u Gimnaziji.

U ovom gradu ostao je do danas. Svilajnački đaci pamte Ugrnića i kao profesora koji je u Gimnaziji, paralelno sa novinarskim poslom, radio 40 godina.

Ipak, iako se školovao za nastavnika, Rade je od malena voleo novinarstvo.

„Moj otac bio je činovnik i novinar u ’Pravdi’. Bilo je četvoro dece u kući i tata bi uvek kada je negde išao, a najčešće u ’Pravdu’, vodio po jednog od nas. Tako sam od malih nogu odlazio u redakciju, a tata i njegove kolege su mi uvek davali papir i olovku da pišem. Vodili su me da vidim prelom, štampariju. Tako sam zavoleo miris štamparske boje i novinarstvo, kojem sam posle posvetio i život“, kaže Rade.

Novinarstvom je profesionalno počeo da se bavi sa samo 16 godina, 1947. godine u listu „Sport“, ali je, kako kaže, prvu novinarsku legitimaciju dobio 1948. godine.

„Radio sam i pisao za ’Sport’, kasnije za ’Borbu’, ’Večernje novosti’ i druge listove. I tada su, kao i sada, bili mali honorari, a mladi ljudi uvek imaju želju da uzmu neki dinar više, pa sam pisao za nekoliko listova istovremeno“, kaže Rade.

Na pitanje da li je najviše voleo sportsko novinarstvo, Rade kaže da ne može da kaže tako nešto, ali da je najveći deo karijere posvetio ovoj vrsti novinarstva.

Kako ističe, uvek je bio izazov raditi u „Sportu“.

„Bio je to dobar list, najbolji sportski list u zemlji. Šteta što ga više nema. Sećam se kako sam iz Gimnazije trčao na utakmice. Održim časove u školi, a onda žurim na utakmicu da izveštavam“, kaže Rade.

On dodaje da je u svojoj 70 godina dugoj karijeri pisao i za „Resavskog poštonošu“, radio na TV Resavi, radiju Mig, radiju S-94,  u „Novom putu“.

U Radio Beogradu, čiji je i danas dopisnik iz Svilajnca, počeo je da radi 1954. godine.

„Radim za ’Novi put’ kad god im treba pomoć. Posebno me interesuju dnevna događanja. Svakoga dana sam time okupiran i trudim se da pošaljem bar jednu vest dnevno“, kaže Rade. 

Rade je dugo godina bio i predsednik UNS-ovog Aktiva novinara Resava, a dobitnik je i brojnih novinarskih nagrada.

„Dobijao sam nagrade u ’Sportu’, ’Borbi’, ’Radio Beogradu’. Sve su to priznanja koja mi veoma znače, a mesto predsednika Aktiva UNS-a mi je posebno značilo jer sam ga uvek doživljavao kao priznanje za moj celokupni novinarski rad“, rekao je Rade.

Pre pet godina želeo je da za 65 godina rada objavi knjigu u kojoj će objaviti svoje novinarske radove, ali, ako kaže za UNS, nije stigao da prikupi svu dokumentaciju. Nada se, dodaje, da će knjigu objaviti ove godine.

„Još uvek skupljam materijale. Nadam se da ću za otprilike dva meseca da završim sve, pa da to ide u štampu“, kaže Rade.

„Mnogo ima, ne znam ni sam koliko. Mnogo je godina, mnogo rada i mnogo tekstova. Valjda ću uspeti sve da prikupim“, zaključuje Rade.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi