Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Novinar „Našeg glasa“ Miodrag Kondić – Nedostaje medij koji izveštava o Srbima u Sloveniji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

07. 11. 2017.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Novinar „Našeg glasa“ Miodrag Kondić – Nedostaje medij koji izveštava o Srbima u Sloveniji

„U Sloveniji ne postoji medij koji bi se bavio sveukupnim događanjima vezanim za Srbe“, rekao je za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) novinar lista „Naš glas“ iz Slovenije Miodrag Kondić.

Miodrag Kondić bio je jedan od polaznika prakse za novinare srpskih medija i predstavnika organizacija i udruženja Srba iz regiona, koju je u oktobru organizovalo Udruženje novinara Srbije (UNS) u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova – Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

„Objektivan i nepristrasan način rada bi pomogao jačanju i uvezivanju naše zajednice, kao i očuvanju jezika kao bitnog obilježja nacionalnog identiteta. Ubijeđen sam da bi brz protok informacija u regionu davao jasniju sliku o radu, kao i o problemima sa kojima se susrećemo“, kaže Kondić.

On ističe da novinarstvo za njega predstavlja i „oruđe za očuvanje kulturnog identiteta“.

„Novinarstvo nije moje prvo i profesionalno zanimanje, ali postaje bitno lično usmjerenje. Medij u kojem sam stekao svoja prva novinarska iskustva je časopis ‘Naš glas’. Redakciju časopisa čini grupa entuzijasta iz kulturnog društva ’Brdo’ iz Kranja. Namjera pri osnivanju je bila da kroz štampanu besjedu informišemo članove i simpatizere Društva o njegovom radu, druženjima, kulturnim događajima i sličnim temama“, kaže Kondić.

U okviru desetodnevnog studijskog boravka i obuke u UNS-u, Kondić je bio i na praksi u „Večernjim novostima“ i “Vestima”, a posetio je i redakciju portala Telegraf.rs.

„Za samo deset dana, ne da sam porušio pogrešne predrasude o novinarstvu, nego sam posle obuke iskusio i imao priliku da na realnim događajima usvajam novinarske vještine iz prve ruke. Siguran sam da je sve to postavilo snažan temelj za nadaljnu nadogradnju znanja i vještina. Ako bi me ponovo, kao na praksi, molili da komentar sažmem u dvije riječi, bilo bi to profesionalnost i toplina“, rekao je Kondić.

Komentari (5)

ostavi komentar
sre

15.11.

2017.

Miodrag K. [neregistrovani] u 18:24

Господине Вељковићу,

из вашег коментара је јасно да успјешно проналазите позитивно усмјерене замисли, свијетле тачке. Слажем са вашим акцептирањем ситуације у Словенији, и ја мислим да је та слика реално сагледавање стања. Као што и свако спопадање са проблемом захтијева реаллно сагледавање ситуације и систематичан приступ, тако је и са темом о којој је било говора.

Убијеђен сам да је у Словенији довољно потенцијала за успјешан развој у повољнију, чвршћу, увезанијуи и сложнију заједницу. Наравно, потребно је уложити извјестан рад и средства усмјерена ка заједничком циљу.

Odgovori
sre

15.11.

2017.

Božidar Veljković [neregistrovani] u 11:49

bozidar.veljkovic@siol.net

Преписка, измеђ уважене господе Миодрага Кондића и Радована Милића у вези са посланством "будућег(?)" српског часописа илити новина у Словенији, отвара многа питања, која су политички утамњена. Оно што видим у овој комуникацији да је добро, то је покретање питања једног медија, пре свега новина, које се неби авиле "извештавањем" по питањима Срба у Словенији, како се у преписци може видети. Мислим да требамо новине, које би се бавиле питањима положаја (формално-правног и политичког статуса) Срба у Словенији из којега се онда изводи и квалитет очувања идентитета. А то је већ озбиљнији приступ. Знам да у Словенији живи поприличан број Срба који имају капацитет за један такав пројекат, који би истински био кадар да очува наш идентитет. Међутим, за квалитетан медиј су потребна новчана средства. И то је (засада) већ проблем државе Србије а посебно Министарства спољних послова. И друго, највећи проблем је разбијено једро српске заједнице у Словенији на тешко састављиве делове. Толико друштава, толико савеза, толико локалних новина, толико удруженја, већа и других асоцијација, а ништа заједничко. Штета.

Odgovori
uto

14.11.

2017.

Radovan B. Milić [neregistrovani] u 12:22

Re:

Pre nego što skinete kapu pred novinarima iz Slovenije, bilo bi pošteno da skinete navodnike sa "kape", jer tek tada bih shvatio da su Vaše misli zaista okrenute ka slobodi izveštavanja, a nikako ka interesnom izveštavanju. Vaš "novinarski" komentar da nečiju izjavu, pa makar i moju, možete smatrati "hrabrom", navodi na pomisao da se ipak ne bi trebalo hrabro oglašavati, naročito ne javno, jer Bože moj..., mada ja ne mislim da bih za pisanje svojeg komentara trebao imati bilo kakvu hrabrost. Ne mislim ni da sam hrabar, pa bih ipak, za svaki slučaj, ovaj komentar priveo kraju kako se slučajno moj odgovor ne bi "spotakao" o Vaše nepoznavanje situacije, ili nerealno sagledavanje stanja. Ipak bih se onako iz zavetrine usudio da Vam preporučim da nabavite hroniku SRBI U SLOVENIJI, koja je kao to napisah, objavljena uz pomoć Uprave zasaradnju sa dijasporom i Srbima regona, ali i sportiste Miloša Milića.

Odgovori
uto

14.11.

2017.

Miodrag [neregistrovani] u 11:45

Re:

Poštovani Radovane,
iskreno mi je drago da se bar neko spotakao o moje izjave. Poznajem vaš medij i sa dužnim poštovanjem novinarima u Sloveniji "skidam kapu" na upornošću i trudu. Nisam rekao da se niko ne bavi pitanjima Srba u Sloveniji, nego "sveukupnim događanjima...".
Na žalost, ne mogu se složiti da "Tragovi" pokrivaju sveukupnu problematiku Srba u Sloveniji; isto tako kao što ih "Naš glas" ne pokriva. Samo mogu komentaristti vašu izjavu kao hrabru.
Takođe postoji popriličan broj medija upisanih u registar medija za koje ja, kao što ste rekli, "ne znam".
Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu zaista podržava konstruktivan rad. Ubijeđen sam da su spremni podržati projekte koji temelje na međusobnom uvezivanju naših organizacija u Sloveniji.
Možda je ova naša diskusija inicijator udruživanja u krovnu medijsku organizaciju, ko zna?

Odgovori
pet

10.11.

2017.

Radovan B. Milić [neregistrovani] u 14:03

radovan.milic@gmail.com

Na našu žalost, tvrdnja vašeg novinara nije tačna da u Sloveniji ne postoji medij koji se bavi sveukupnim pitanjem Srba. I te kako postoje tragovi koji se mogu pratiti na www.tragovi-sledi.com koji su izveštavali i koji će izveštavati o aktuelnim događanjima u vezi položaja Srba u Sloveniji. Njegovom neznanju dodajem da je izašla hronika SRBI U SLOVENIJI, a čije objavljivanje je pomogla Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima iz regiona, ali i uspešni sportista Miloš Milić.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi