Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Zbornik „Mediji, novinarstvo i ljudska prava“ - analiza izveštavanja o deci, migrantima i izbeglicama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

10. 10. 2017.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Zbornik „Mediji, novinarstvo i ljudska prava“ - analiza izveštavanja o deci, migrantima i izbeglicama

Zagrebački Fakultet političkih nauka i tamošnja kancelarija Hanns-Seidel-Stiftung objavili su zbornik radova „Mediji, novinarstvo i ljudska prava“, u kojima je analizirano koliko su mediji poštovali ljudska prava kada su izveštavali o deci, migrantima i izbeglicama.

Zbornik su uredile doktorantkinja i istraživačica-saradnica na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Marijana Matović i profesorka na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu Viktorija Car.

U Zborniku su i rezultati istraživanja iz oblasti medija, komunikacije i novinarstva, koji se odnose na medijske sisteme i medijska tržišta zemalja u regionu, a koji su predstavljeni na sedmoj regionalnoj naučnoj konferenciji „Verodostojnost medija“ koja je održana u Zagrebu.

Uvodni tekst ovog Zbornika „Ljudska prava i odgovornost novinara“ potpisao je profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Rade Veljanovski.

„Istina kao vrednost i kao princip otvara dalje jedno od ključnih pitanja u delovanju profesionanih komunikatora, novinara i medija, a to je pitanje odgovornosti. Spremnost da se istraje u traganju za istinom, da se odupre pritiscima koji dolaze od aktera kojima istina nije interes, hrabrost da se ono što je tačno, argumentovano i faktografsko objavi i time omogući rasprava i reakcija javnosti, temeljan je princip demokratizacije javne sfere. Istina se kao rezultat takvog poimanja odgovornosti novinara našla na prvom mestu svih dokumenata koje su stvarali novinari kao skup sopstvenih pravila, odnosno samoregulacije“, navodi se u tekstu Veljanovskog.

U poglavlju „Izveštavanje o izbeglicama i migrantima“ Anja Stević, Viktorija Car, Jelena Jurišić, Lucia Vesnić Alujević, Duje Bonaći i Zarfa Hrnjić Kuduzović analizirali su načine na koje su mediji izveštavali o migrantskoj krizi 2015. godine, dok su u delu „Prava dece i mediji“ objavljeni tekstovi autorki Željane Ivanuš, Lane Ciboci, Leali Osmančević i Stjepke Popović, u kojima su analizirani načini na koji mediji poštuju prava deteta.

Zbornik „Mediji, novinarstvo i ljudska prava“ možete preuzeti u prilogu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi