Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Kako je Svetlana Mekina u "Politici" postala višak
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

10. 03. 2010.

Kako je Svetlana Mekina u "Politici" postala višak

UNS-u je verovatno poznato da “Politika”, čiji je suvlasnik država Srbija, po prekom postupku otpušta zaposlene. Sindikati u Politici upozorili su da je otpuštanje zaposlenih sprovedeno na nezakonit način. Nezvanično sam obaveštena da sam i ja na spisku za otkaz “kao tehnološki višak”. Zatražila sam od glavnog i odgovornog urednika Politike Dragana Bujoševića i rukovodstva Politike uvid u podatke ko je, kada i na osnovu kojih kriterijuma odlučivao o meni. Nisam dobila odgovor. A onda me je nadređeni urednik 3. marta 2010. obavestio da mu je Dragan Bujošević zabranio da dalje objavljuje moje tekstove. Isti urednik piše da mu je žao, da ne zna kako je do toga došlo i da bi takva odluka morala da bude zvanično saopštena, ali to nije u njegovoj nadležnosti.

To je jedan od dokaza da je cilj čistke u Politici kažnjavanje nepodobnih novinara, u mom slučaju zbog stavova izraženih u tekstovima i upozorenja upućenih uredništvu zbog neprofesionalizma u radu. Glavnog i odgovornog urednika Politike sam više puta upozorila na cenzurisanje i prekrajanje mojih članaka od strane pojedinih urednika, kao i na objavljivanje netačnih ili fabrikovanih informacija. Na pisma (neka je primio još prošlog juna) nije odgovarao, ali je u decembru izdao saopštenje da meni uvek odgovara na pisma, što je laž. Od kolega iz “Politike” sam saznala da su oni koji su upozoravali na lošu praksu u vođenju novine takođe bili izloženi diskriminaciji ali i pretnjama da će biti prebačeni na lošija radna mesta. O svemu tome sam obavestila i predsednicu Upravnog odbora “Politike a.d.” Sonju Liht i direktorku Miru Glišić-Simić. Obe su se zavile u muk.

Iako sam samo dve godine unazad dobila nagradu Politikine kuće kao najbolji novinar, od trenutka kada je pre više od godinu dana funkciju glavnog i odgovornog urednika preuzeo Dragan Bujošević, onemogućeno mi je pisanje komentara i analitičkih tekstova. Posle novembra 2008. godine dato mi je na znanje da se novom uredništvu ne sviđaju moji kritički tekstovi ni o slovenačkoj a još manje o srpskoj politici.

Ukidanje radnog mesta dopisnika iz Slovenije ima i političku pozadinu jer je usledilo posle pritisaka slovenačke politike na najviše predstavnike srpskih vlasti. Politički vrh Slovenije, nezadovoljan mojim izveštavanjem o temama koje opterećuju bilateralne odnose, prijavljivao me je rukovodstvu Srbije uz zahtev da me se ućutka. Neki moji tekstovi nisu samo cenzurisani, nego i dopisivani. Moji zahtevi Draganu Bujoševiću da objavi ispravku tih i drugih objavljenih neistina kao i netačnih tekstova koje je Politika preuzela od agencija - nisu uvaženi. Sad je to eskaliralo u Bujoševićevu zabranu da mi se objavljuju čak i vesti, uprkos činjenici da su moji tekstovi bili među najčitanijima.

Pad tiraža Politike posledica je i opisanih zloupotreba, a najodgovorniji za ovakvo stanje – Sonja Liht i Dragan Bujošević – još uvek obavljaju svoje funkcije iako je Politika pod njima ponovo postala novina koja objavljuje panegirike vlasti uz cenzuru tekstova za koje uredništvo smatra da mogu naštetiti aktulenoj vladi ili nekom od krupnih vlasnika kapitala. Umesto kritičkog mišljenja i istraživačkog novinarstva u Politiku se vratio duh podložništva, korupcije i konformizma.

U decembru sam za ukidanje radnog mesta dopisnika iz Slovenije saznala iz novina, zahvaljujući javnom saopštenju nekih kolega iz Politike. Oduprla sam se pritisku kojem su u Politici bili izloženi novinari i urednici sličnih profesionalnih biografija i opredeljenja a koji su oterani iz redakcije 1. januara 2010. Potom sam diskriminisana i prilikom preraspoređivanja “viška” novinara na druga radna mesta unutar Politike.

Radno mesto dopisnika u Ljubljani je jedino radno mesto u inostranstvu koje Politika ukida. Vođstvo Politike mi je uskratilo odgovor na pitanje zašto “tehnološkim viškom” proglašava novinara koji je nedavno proglašen za najboljeg novinara kompanije (u Politiku sam prešla 2006. iz Vremena, a 2008. me kompanija proglašava najboljim novinarem Politike za 2007. godinu). U 2008. dobijam povelju UNS za doprinos “novinarstvu bez granica” a 2009. za izveštavanje iz Slovenije nagradu “Zlatno pero” koju dodeljuju srpski književnici i dijaspora u Sloveniji. Zar je moguće da za mene koja sam za Politiku izveštavala i o velikim međunarodnim aferama koje su potresle nekoliko država u regionu – više nema mesta u Politici?

Ukratko, decembra 2009. sam bila izložena pritisku od strane rukovodstva Politike da se “samoproglasim” tehnološkim viškom. Kao mamac mi je nudilo da odmah posle prekida stalnog radnog odnosa nastavim honorarnu saradnju sa Politikom - na istom poslu dopisnika iz Slovenije! Što dokazuje da je ukidanje radnog mesta lažno i da nisam “tehnološki višak” već rukovodstvo Politike želi da mi oduzme socijalna prava koja mi kao zaposlenom pripadaju da bi tako lakše cenzurisalo moje tekstove ili me izbacilo iz preduzeća. Rukovodstvo Politike je planiralo da me kao nezaposlenu prebaci na teret države a ujedno da i dalje koristi moj rad “pod šifrom koju bi znao samo nadređeni urednik” i sve to preko Autorske agencije u kojoj je tada vlasništvo imao i premijer Mirko Cvetković. Vođstvo Politike me nagovaralo i da falsifikujem (antidatiram) dokument, u suprotnom ostajem i bez otpremnine.

U “Politici” sam u poslednje četiri godine otkrila brojne teme nepoznate široj javnosti, npr. o slovenačkim razlozima za nepotpisivanje tzv. socijalnog sporazuma, planu priznanja Kosova po instrukcijama američke vlade, “izbrisanima”… Objavila sam i sadržaj više tajnih dokumenata slovenačkih vlasti u vezi Kosova. U Sloveniji sam kao dopisnik Politike bila izložena brojnim napadima, februara 2008. i medijskom linču.

Jedan sam od dva novinara Politike koji je potpisao peticiju za referendum o ulasku Srbije u NATO. Drugi novinar je već izbačen iz Politike. Čistka u Politici koju sprovode prijatelji predsednika Srbije i o kojoj je Boris Tadić detaljno obavešten, imaće posledice za slobodu medija.

Demokratske vrednosti ne brane se jednoumljem, lažima i cenzurom. Zato molim UNS da svojim uticajem, a ako bude potrebno i javnim reagovanjem - osudi pritiske na novinare Politike i šikaniranja kojima sam i lično izložena u Politici.

S poštovanjem,
Svetlana Vasović-Mekina, dopisnik Politike iz Slovenije i član UNS-a


UNS je pozvao glavnog i odgovornog urednika "Politike" Dragana Bujoševića da objasni status dopisnice iz Slovenije Vasović-Mekine.
Koliko zna, rekao je Bujošević, Vasović- Mekina je tehnološki višak, ali da bi trebalo da proverimo u nadležnoj "Politikinoj" službi.
Takođe, Bujošević je rekao da je uradio sve što je bilo do njega, ljudski i krajnje fer, i da je Vasović-Mekina prekinula komunikaciju, odnosno prestala da odgovara na njegove mailove.

UNS je obezbedio pravnu pomoć koleginici Vasović-Mekina.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi