Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Mladi novinari iz Brazila posetili UNS
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

16. 11. 2011.

Mladi novinari iz Brazila posetili UNS

Vitor Sorano i Simone Cunha, mladi frilens novinar i novinarka iz Brazila posetili su juče Udruženje novinara Srbije. U Beograd su došli pre pet dana kako bi za brazilske medije napisali tekst o ulasku Srbije u Evropsku uniju.



Simone i Vitor proveli su četiri godine u Portugaliji odakle su izveštavali za brazilske medije. Međutim, odlučili su da obiđu i zemlje koje ne poznaju dovoljno, da pokušaju da napišu zanimljive priče o tim zemljama i naprave kontakte u njima.

- Kada smo razmišljali koja tema iz Srbije bi privukla pažnju i bila zanimljiva čitaocima u Brazilu, evropske integracije nametnule su se same od sebe. To je tema o kojoj se ovde mnogo priča i piše i koju ne možete zaobići, započinje priču Vitor.


- Pomislili smo da će nam zbog stalnog prisustva ove teme u javnosti posao biti olakšan, ali ispostavilo se da će za nas ovo biti veoma komplikovan zadatak. Pitanje Kosova koje smo u startu želeli da “zaobiđemo” nametnulo se i u ovoj temi, kaže Simone.

Mladi i ambiciozni brazilac i brazilka koji su želeli da svoje novinarske sposobnosti testiraju u Srbiji, zemlji o kojoj jako malo znaju odlučili su da preko UNS-a stupe u kontakt sa ovdašnjim novinarima kako bi im pomogli da što preciznije i tačnije izveštavaju.

- Svakako da ćemo da završimo ovaj tekst. Ako ne ovde u Beogradu, posao ćemo nastaviti u Lisabonu. Moguće je da će ova tema biti najaktuelnija neposredno pre ili posle najavljene kandidature Srbije u EU, 9. decembra tako da nećemo da žurimo, dodao je Vitor.

Svoju posetu najvećem i najstarijem novinarskom udruženju u Srbiji Simone i Vitor iskoristili su i da sa predstavnicima UNS-a razmene iskustva o stanju novinarstva u dve zemlje.

- Zakon u Brazilu propisuje da novinar mora da ima diplomu fakulteta za novinarstvo ili društvene komunikacije i da bude registrovan u Sindikatu novinara. Ovakav Zakon donesen je nakon ukidanja diktatorskog režima u Brazilu sa ciljem da se uvede red u novinarstvo, rekla je Simone.

Prema njihovim rečima u javnosti je bilo i još uvek se vodi dosta debata da li je to u redu, s obzirom na to da brazilski Ustav svakom pojedincu garantuje slobodu mišljenja i izražavanja i prema njemu svako ima pravo da piše i govori šta želi.

- Taj zakon nije proizašao iz želje novinara, niti kao rekacija na „neslobodno“ novinarstvo, jednostavno to je odluka centralne brazilske vlasti i iz tog razloga je do sada tri puta povlačen i ponovo vraćan na snagu, a često je upravo „fakultetski lobi“ bio najglasniji zagovornik za njegovo vraćanje.

Na kraju gostovanja u UNS-u Simone i Vitor istakli su da im se Srbija veoma dopala.

- Beograd je čistiji i organizovaniji u odnosu na gradove u Brazilu, ljudi su prijatni, izuzetno kulturni, obrazovani, međusobno dosta razgovaraju. Primetio sam da je na kioscima veliki izbor novina i časopisa, ne samo na srpskom nego i na engleskom jeziku. Uopšte, Beograd sam po sebi ima neku zanimljivu priču, rekao bih najzanimljiviju u ovom delu Evrope i nadam se da ću imati prilike da ga ponovo posetim, rekao je Vitor.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi