Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Ivan Mrđen predstavio knjigu “Sa Beogradom na ja”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

05. 04. 2011.

Ivan Mrđen predstavio knjigu “Sa Beogradom na ja”

Novinar i urednik u dnevnom listu “Blic” Ivan Mrđen sinoć je u “Starom dvoru” promovisao svoju knjigu “Sa Beogradom na ja” (“Mostart”).



U knjizi se nalazi više od 2.000 autorskih komentara koje je Mrđen objavljivao na prvoj strani dodatka „Blic Beograd“ od početka 2004. do kraja 2010. godine. Kratke, tople priče sa ulica, iz tramvaja, kafana, stadiona, sabrane su na 380 stranica i predstavljaju svojevrsnu hroniku Beograda tog vremena.

Sam autor za sebe kaže da nije književnik, već pravi novinar, što znači istovremeno i otorinooftalmolog.

- Novinar mora da vidi, čuje i oseti priču. Tako su nastajali i ovi kratki komentari. Ono što vidim i čujem, stavljam u odgovarajući kontekst i pretočim u reči, objasnio je Mrđen.

Stojan Drčelić, zamenik glavnog i odgovornog urednika nedeljnika NIN i jedan od recenzenata knjige “Sa Beogradom na ja” rekao je da “ovaj zbornik Mrđenovih minijatura može služiti i kao udžbenik novinarstva, zato što podseća da je, uprkos elektronici, internetu i drugim pomagalima, osnov dobre novinarske priče uvek – čovek.“

Pesnik Raša Popov naveo je da Mrđen spada u jedan soj pisaca koji “otkrivaju narodnu dušu i prate otkucaje srca velikih gradova i ruralnih regija, država i naroda“.

“Dušu Beograda on oslikava u lepoti beogradskih devojaka, a tu su i tramvajdžije, kafane, konobari i sve što čuva stari duh prestonice. Ivan ne propušta da iskaže ni privrženost porodici i uvek sa sugrađanima deli važne trenutke iz privatnog života – istakao je Popov, jedan od recenzenata knjige.

Ivan Mrđen rođen je 1949. godine u Vršcu. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. godine u „Večernjim novostima“. Zamenik glavnog i odgovornog urednika „Duge“ postao je 1984. godine, odakle je prešao u Borbu i 1990. bio imenovan za direktora NIP „Borba“. Tri godine kasnije prešao je na mesto direktora NIP „Vreme“, a 1997. i na mesto zamenika glavnog i odgovornog urednika “Danasa”. Godinu dana kasnije postao je v.d. glavnog i odgovornog urednika „Naše Borbe“. Od 2000. godine je stalni član uređivačkog kolegijuma u listu Blic gde je trenutno noćni urednik u Integrisanoj redakciji "Ringier&Axel Springer" ("Blic", "Blic nedelje", "24 sata" i "Blic onlajn").

Knjiga “Sa Beogradom na ja” od danas je u prodaji na kioscima i kod kolportera, a njena cena je 450 dinara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi