Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Predsednik UNCG Goran Ćetković – Od zanata koji je nekada bio umjetnost zapisivanja stvarnosti, dobili smo falsifikatore bez griže savesti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

30. 12. 2016.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Predsednik UNCG Goran Ćetković – Od zanata koji je nekada bio umjetnost zapisivanja stvarnosti, dobili smo falsifikatore bez griže savesti

Predsednik Udruženja novinara Crne Gore (UNCG) Goran Ćetković jedan je od polaznika prakse za novinare srpskih medija i predstavnika organizacija i udruženja Srba iz regiona koju je ovog meseca organizovalo Udruženje novinara Srbije u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova – Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

 

Sa njim smo razgovarali o iskustvima sa prakse, ali i tome kako vidi stanje u medijima u Crnoj Gori.

Ćetković se novinarstvom bavi 20 godina. Iskustva je sticao u brojnim redakcijama štampanih medija Srbije i Crne Gore, oprobavši se i kao novinar i kao urednik u više dnevnih i periodičnih štampanih medija, ali i u TV i radijskim kućama.

Radio je u većini ’srpskih medija’ u Crnoj Gori.

„Pošto su moji prvi novinarski koraci pravljeni uz pomoć pisaćih mašina i faks uređaja kao ’čudom tehnike’, mogu da posvjedočim evoluciju esnafa zahvaljujući tehnološkim inovacijama, prije svega internetu, ali i opštu pristupačnost alata za multimedijalne oblike informisanja,“ rekao je Ćetković.

Kako dodaje, smatra da savremeni novinar mora biti stalno u toku sa inovacijama, te da se zbog toga i prijavio za studijsku obuku koju je organizovao UNS.

Ćetković ima malo reči hvale za medijsku scenu u Crnoj Gori koja je, kako kaže, „preopterećena veštačkim podelama i dilemama koje polarizuju i društvo i javnost’’.

„Teško da ćete naći medij koji nema ‘zaštićenih’, pa onda o objektivnom novinarstvu nema ni govora. Na žalost, mediji su postali ekspoziture i produžene ruke različitih političkih i interesnih lobija. Ova generacija novinara nema čime da se pohvali i od nekada časnog i cijenjenog zanata, uglavnom su na sceni beskrupulozni zapisivači naloga i izvođači prljavih kampanja. Od zanata koji je nekada bio umjetnost zapisivanja stvarnosti, dobili smo falsifikatore bez griže savjesti’’, rekao je za UNS Ćetković.

U toku desetodnevne studijske prakse Ćetković je bio na praksi u veb redakciji „Politike’’.

„Obuka u Beogradu i predavanja stručnjaka u oblasti veb novinarstva, bila su izuzetno korisna i vrijedna, a uvjerio sam se i kako to funkcioniše u najboljem dnevnom listu na Balkanu – ’Politici’, u čijoj sam veb redakciji bio gost urednika veb izdanja Nikole Trklje’’, kaže Ćetković.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi