Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Novinarka Jovana Jovanović Kulaš iz Hrvatske: Pisanje o položaju Srba u Hrvatskoj ne može biti u potpunosti objektivno
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

27. 12. 2016.

Autor: J.Pešić Izvor: UNS

Novinarka Jovana Jovanović Kulaš iz Hrvatske: Pisanje o položaju Srba u Hrvatskoj ne može biti u potpunosti objektivno

Ovogodišnja studijska praksa u beogradskim redakcijama za novinare iz regiona, koju je organizovalo Udruženje novinara Srbije (UNS) u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova - Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, okupila je u Beogradu sedam novinara i predstavnika organizacija Srba u regionu.

 

Među njima je i saradnica časopisa „Srpsko kolo“ iz Zagreba Jovana Jovanović Kulaš.

Osim što piše za „Srpsko kolo“, Jovana je magistar dramske pedagogije, a trenutno je na doktorskim studijama književnosti, izvedbene umetnosti, filma i kulture u Hrvatskoj.

„'Srpsko kolo' se štampa u Srbiji, na ćirilici, sa ijekavskim narečjem. Novine izlaze poslednjih godinu dana,  u tiražu od 25.000 primjeraka. Tiraž časopisa na srpskom jeziku koji se štampaju u Hrvatskoj je skroman i uglavnom ih finansira Republika Hrvatska. Činjenica je da dok god izvor finansija zavisi od države, ni pisanje o stanju u Hrvatskoj i položaju Srba ne može biti u potpunosti objektivno. Sve je više medija, pa im je samim tim uticaj manji, ali uprkos tome država i dalje izdašno finansira to šarenilo malo korisnih ili čak beskorisnih neusaglašenih izdanja”, rekla je za UNS Jovana Kulaš.

Ona dodaje da se časopis „Srpsko kolo” bavi problemima Srba iz Hrvatske, Republike Srpske, Kosova i Metohije, Crne Gore i da redakcija trenutno radi na pokretanju veb portala.

„Praksa i obuka u UNS-u će mi svakako mnogo značiti u budućem radu. Upoznali smo se sa načinom rada UNS-a i redakcija, proizvodnjom vijesti, specifičnostima veb novinarstva, kreiranjem multimedijalnih sadržaja i postavljanja na sajt. Obzirom da će svak moći besplatno preuzeti svoj veb sajt koji je kreirao na obuci i više sam nego zadovoljna”, kaže Kulaš.

Novinari i predstavnici organizacija koji su izabrani na konkursu za desetodnevnu studijsku praksu, u UNS-u su slušali su predavanja o veb novinarstvu, organizovana im je obuka za rad u Vordpresu (WordPress) i Džumli (Joomla), a obišli su i onlajn redakcije tradicionalnih medija. Kolege će prisustvovati i Sedmoj medijskoj konferenciji dijaspore i Srba u regionu.

Jovana Kulaš u Beogradu je na praksi bila u redakcijama lista „Večernje novosti” i Radio-televizije Srbije.

 „Posebno moram istaći ljubaznost dvije dame, glavne urednice veb portala ‘Večernjih novosti’ Dragane Milovanović, srećan je ko ode kod nje na praksu, i voditeljke programa za dijasporu sa RTS-a Tanje Adamović. Obe ih krasi izuzetna  profesionalnost, srdačnost i nadasve želja da se čovjek što prijatnije osjeća u njihovim redakcijama”, navela je Jovana.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

27.12.

2016.

Stojan [neregistrovani] u 19:01

Lakirovka

Najviše je ovde neistine, ili je sve poluistina. "Srpsko kolo" je panagirik Miodragu Linti, i njegovoj jednočlanoj organizaciji SSR. Sve tekstove o njemu i ostalima iz SNS pišu i fotografišu ih jedan novinar i jedan priučeni novinar, obojica su i fotoreporteri. Tu su i neke Srnine vesti. List se deli besplatno na svim mestima gde se okupljaju Krajišnici, pa čak i na skupovima gde svevladajući SNS nema nikakve veze s organizacijom. To da se čak ni ne jave organizatorima, koji najčešće neče da se mešaju s politikom, njima (SSR, čitaj krajiškom krilu SNS) je ostalo od radikala.
Kamo sreće da postoje prave novine o Krajišnicima, koje bi se kupovale na kioscima. I kamo sreće da neke takve novine imaju dopisnika iz Zagreba. Pa, ljudi, njega nema ni RTS.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi