Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Član UNS-a Sergej Ščeglov poklonio biblioteci SANU knjigu sa jedinstvenim autogramom Desanke Maksimović
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

03. 11. 2016.

Autor: K. K. Izvor: UNS

Član UNS-a Sergej Ščeglov poklonio biblioteci SANU knjigu sa jedinstvenim autogramom Desanke Maksimović

Član Udruženja novinara Srbije (UNS), ruski novinar, pisac, prevodilac srpske književnosti mr Sergej Ščeglov poklonio je danas biblioteci Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) knjigu na ruskom srpske pesnikinje Desanke Maksimović, sa jedinstvenim autogramom i posvetom na ruskom jeziku.

Ščeglov, koji je magistrirao na temu „Lirski svet i epski motivi u poznom stvaralaštvu Desanke Maksimović“, knjigu je pronašao u privatnoj kolekciji u Sankt Peterburgu.

Ščeglov je o ovom otkriću obavestio Centar za kulturu „Krasnojarskoje voskresenije“ koji je odlučio da je kupi i pokloni biblioteci SANU. Sa Ščeglovim je danas u Srpskoj akademiji bio i zamenik direktora ovog centra Vasilij Perevalov.

U posveti knjige je napisano „Dragom Rešetovu, sa željom da pokažem jedan deo svog života. Desanka“. „Želeli smo da ova knjiga sa posvetom i autogramom Desanke Maksimović ostane u SANU čiji je ona bila član. Ovo je jedinstven primerak, jer je jedino u ovoj knjizi njena posveta na ruskom jeziku“, rekao je Ščeglov za UNS i dodao da je knjigu u ime biblioteke SANU danas preuzela zamenica upravnika Danka Kuželj koja je u ime Akademije izrazila veliku zahvalnost.

Ščeglov i Perevalov posetili su danas i UNS gde ih je generalni sekretar Nino Brajović upoznao sa aktivnostima UNS-a i pokazao im memorijalnu sobu Udruženja.

Kolege iz Rusije poklonile su ovom prilikom UNS-u ruski film o višenacionalnom Krasnojarskom kraju.

Film o 159 nacija koje žive u ovoj ruskoj pokrajini dobio je ove godine prvu nagradu na festivalu u gradu Pjermu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi