Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Na FPN-u doktorirao Aleksandar Mitić na temu onlajn medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

30. 09. 2016.

Na FPN-u doktorirao Aleksandar Mitić na temu onlajn medija

Nekadašnji koordinator i predavač u Školi veb novinarstva Udruženja novinara Srbije Aleksandar Mitić odbranio je doktorat početkom ove nedelje na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Rad na temu „Integracija tehnika onlajn medija u strateške komunikacione projekte“ odbranjen je pred komisijom koju su činili prof. dr Nikola Maričić sa Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu i profesori Fakulteta političkih nauka dr Veselin Kljajić (mentor), dr Siniša Atlagić, doc. dr Sanja Domazet i počasni član komisije, profesor u penziji, dr Ratko Božović.

Koristeći primere komunikacija NATO-a, Evropske unije, kao i korišćenje društvenih medija od strane nasilnih i nenasilnih pokreta u Egiptu, Siriji i Ukrajini, Mitić je pokazao kako internet oblikuje našu stvarnost i utiče na sve više aspekata života.

 

U radu Mitić navodi da su se koncepti tehnika onlajn medija i strateške komunikacije pojedinačno razvijali u praksi tokom prve dekade 21. veka, a da se u drugoj dekadi stvaraju sve veće pretpostavke za njihovu integraciju. Ukazuje ne samo na iskustva „Tviter revolucija“ tokom „Arapskog proleća“ (2011), na formiranje specijalnih programa EU i NATO za stratešku komunikaciju u onlajn okruženju (2014-2015), na „ratove trolova“ tokom ukrajinske krize (2014-2016), na sofisticirane onlajn kampanje islamističke grupe Daeš (2014-2016), već i na primere prakse u oblasti zdravstvene, krizne i korporativne onlajn komunikacije širom sveta.

Analizirajući teoriju i praksu strateške komunikacije, tehnika onlajn medija i njihove integracije, Mitić naučno brani hipoteze da tehnike onlajn medija višestruko unapređuju kvalitet sadržaja strateških komunikacionih projekata, te omogućavaju bolju i precizniju interakciju sa ciljnom grupom, što podstiče snažniju mobilizaciju i aktivizam strateških komunikacionih kampanja. Istovremeno, autor analizira i hipotezu vezanu za doprinos tehnika onlajn medija demokratskom kapacitetu javne debate.

U tome mu pomaže i studija slučaja „Srbija i integracija u NATO“ u kojoj autor  analizira sadržaj 791 onlajn priloga u periodu strateške komunikacione kampanje za promovisanje NATO-a u Srbiji 2013-2014. godine.

Mitić za sajt UNS-a navodi da disertacija osim naučnog ima i društveni značaj, jer sprovedena istraživanja mogu biti od koristi praktičarima u oblastima onlajn medija i strateške komunikacije (odnosa s javnošću, javne diplomatije i drugih propagandnih metoda), ali i onima koji se bave političkom temom integracija Srbije u savez NATO. 

Disertacija je napisana na nešto više od 400 strana.

Kolega Mitić je rođen 1974. godine. Novinarsku karijeru započeo je kao stalni dopisnik Agencije frans pres (AFP) 1999. godine, kada je postao jedini dopisnik stranog medija koji je boravio na Kosovu i  Metohiji tokom svih 78 dana NATO bombardovanja, izveštavajući sa lica mesta.

Po završetku bombardovanja, autor je nastavio da radi za AFP kao stalni dopisnik iz Beograda do 2005. godine, kada je postao stalni dopisnik agencije Tanjug iz sedišta Evropske unije i NATO-a u Briselu.

U oblasti političke komunikacije, pripremio je i iz Brisela vodio projekat „Kosovo Compromise“ („Kosovski kompromis“), usmeren ka članicama Evropske unije (2006-2008). 

Osnivač je i predsednik Centra za strateške alternative iz Beograda, koji je 2016. godine izabran za srpskog člana međunarodnog istraživačkog konzorcijuma kineskog projekta „Jedan pojas, jedan put“ (“Put svile”), u okviru platforme 16+1.

 

Komentari (4)

ostavi komentar
sub

01.10.

2016.

Александар Митић [neregistrovani] u 11:34

Хвала на честиткама

Поштовани Славољубе, хвала на честиткама и срдачан поздрав!

Odgovori
sub

01.10.

2016.

Aleksandar Mitic [neregistrovani] u 09:37

Uvid u disertaciju

Disertaciju možete pročitati na sledećoj adresi: http://www.fpn.bg.ac.rs/sites/default/files/docs/aleksandar_mitic_disertacija_fpn.pdf

Odgovori
sub

01.10.

2016.

Славољуб М. Марковић [neregistrovani] u 03:31

Докторат Александра Митића

Докторска дисертација Александра Митића, коме овом приликом честитам успешну одбрану, доступна је на сајту ФПН-а што је за сваку похвалу. http://www.fpn.bg.ac.rs/sites/default/files/docs/aleksandar_mitic_disertacija_fpn.pdf

Odgovori
pet

30.09.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 18:22

pitanje - poruka

Kako možemo dobiti na uvid-čitanje ovog doktorata? pozdrav mjm

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi