Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Novinar Bojan Trgić iz Banja Luke – Nije bitno gdje, već radite li kvalitetno svoj posao
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

21. 04. 2016.

Izvor: UNS

Novinar Bojan Trgić iz Banja Luke – Nije bitno gdje, već radite li kvalitetno svoj posao

Bojan Trgić najmlađi je učesnik i jedini muškarac na ovogodišnjoj stručnoj praksi za novinare medija na srpskom jeziku iz regiona. Za UNS ovaj dvadesettrogodišnjak govori o iskustvu sa skoro tronedeljne prakse u Beogradu sa koje se upravo vratio kući, a koju je organizovalo Udruženje novinara Srbije (UNS) u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova - Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

 

„Kao student smjera socijalni rad, uvijek sam se interesovao za društvo, društvene promjene, problem i devijacije. Kao član Kluba studenata Fakulteta političkih nauka, učestvujem u raznim projektima, aktivan sam i u NVO sektoru, a sve u cilju sticanja dodatnog znanja koje će mi pomoći u budućnosti“, započinje razgovor za UNS Bojan, još uvek student FPN-a u Banjaluci.

Bojan piše za Studentski žurnal, a nekada je radio za Alternativnu televiziju Banja Luka. Pokrenuo je i portal „Novi front“, koji je ugašen nakon godinu dana rada zbog, kako Bojan kaže, nedostatka ljudi i novca.

„Mladi u novinarstvu imaju svoj prostor, prije svega zbog savremene tehnologije koju lako prate. Mislim da je novinarstvo mnogo više otvoreno za mlade od ostalih profesija. No, problem je generalno teška situacija novinara. Mnogo rade, a posao je slabo plaćen“, objašnjava Bojan. 

Medijska slika u Bosni i Hercegovini je poprilično konfuzna, smatra Bojan.

„Mediji se većinom baziraju na entitete u kojima su smješteni. U suštini malo je medija koji se ne bave politikom i `teškim temama`, a kulturne stvari dobijaju malo prostora u medijima. U Republici Srpskoj postoje ozbiljni mediji, veb portali postaju sve važniji u medijskom svijetu i često opozicioni i mediji na strani vlasti ulaze u neku vrstu sukoba. U poslednje vrijeme je prisutan i negativan stav o medijima uopšte, a često ih iz vlasti napadaju i prijete, što nije bio slučaj prije. Generalno, nedostaje ozbiljno istraživačko novinarstvo, što smatram da je najbolja strana novinarstva“, kaže Bojan.

Na pitanje koliko se to stanje može porediti sa Srbijom, Bojan odgovara: „ Ne znam baš, vas `jedu` tabloidi, a nas preveliki utacaj političkih vođa na novinare. Kao profesija mislim da nije toliko bitno gdje ste novinar, nego koliko kvalitetno radite svoj posao“.

Bojan prati gotovo sve srpske medije, neke koje je izdvojio su RTS, B92, Blic, Nedeljnik i Politka. „U Republici Srpskoj se intenzivno prati situacija u Srbiji, jer je srpski narod sa druge strane Drine uvijek bio zainteresovan za Beograd“, kaže Bojan.

O praksi, kaže, može da priča i piše danima. „Nije bilo promašenog dana. Naučio sam konkretne stvari, a sama mogućnost da budeš dio velike institucije kao što je RTS je velika čast“.

 Najveći utisak na njega su  ostavile kolege, čija ljubaznost i poštovanje ga  ohrabruju da voli novinarstvo i njime se bavi u budućnosti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi