Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Novinarka Sanja Milović iz Herceg Novog: Stalno učimo, zato sam došla na stručnu praksu u Srbiju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

20. 04. 2016.

Izvor: UNS

Novinarka Sanja Milović iz Herceg Novog: Stalno učimo, zato sam došla na stručnu praksu u Srbiju

Sanja Milović iz Herceg Novog jedna je od polaznika stručne prakse za novinare medija na srpskom jeziku iz regiona. Za UNS govori o svom iskustvu tokom tronedeljne prakse u Beogradu, koju organizuje Udruženje novinara Srbije (UNS) u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova - Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

„Novinarstvo se za mene konstantno uči, nadograđuje kroz cijelu novinarsku karijeru. Za mene je novinarstvo uvijek bilo izazov“, objašnjava razloge svoje prijave na praksu  Sanja Milović, novinarka TV Novog i dopisnica „Dnevnih novina“.

Sanja je završila Fakultet političkih nauka u Podgorici, smer novinarstvo. Ova tridesetogodišnjakinja novinarstvom je počela da se bavi nakon završenih studija 2010. godine. Pripravnički staž imala  je u Radiju Herceg Novi. Paralelno sa radijskim novinarstvom, kao pripravnik počela je  da radi honorarno za „Dnevne novine“. Zatim je  dobila posao na televiziji „Boka“ gde je radila do gašenja ove televizije prošle godine.

O praksi i usavršavanju koje je imala proteklih nedelja u Beogradu ima samo reči hvale.  Deset dana provela je u veb redakciji RTS-a.

„Na praksi nam je bilo zaista odlično. Brzi su, efikasni i hvala im na vremenu koje su nam posvetili. Svi su veliki profesionalci. Naučila sam dosta novih stvari, kako postavljati vijest u administraciji sajta, Vord presu i Džumli. Pored toga dobili smo nova znanja i o  specifičnostima pisanja za onlajn izdanja, potom optimizaciji sadržaja za pretraživače, te promociji ovih sadržaja na društvenim mrežama“, kaže Sanja.

Ona smatra da biti novinar nije nimalo lak posao. „Najviše me interesuje istraživačko novinarstvo, jer volim da sam na visini zadatka, da `kopam` po arhivama, da čujem nekoliko strana. Politička situacija u Herceg Novom nije nimalo na zavidnom nivou. Do prije 20 dana imali smo dva predsjednika opštine, potom su poništene odluke lokalnog parlamenta. Ovo je za mene veliki izazov, kojim namjeravam da se bavim u bliskoj budućnosti“, priča Sanja o svojim poslovnim planovima.

„Medijska scena u Crnoj Gori i nije baš na zavidnom nivou. Smatram da je dosta slična situacija i u Srbiji, jer sam nakon 18 dana provednih u vašoj državi vidjela da situacija ni kod vas nije ništa bolja. Položaj novinara u regionu je katastrofalan, a mediji i dalje trpe velike pritiske političkih partija“, kaže Sanja.

Od srpskih medija najviše prati B92 za koji smatra da je nakprofesionalniji. Sama je nekad radila kao dopisnica srpskih medija Blic i Informer iz Herceg Novog.

Sanja se zahvalila koleginicama i kolegama u UNS-u koji su učestvovali u stručnoj obuci, pre odlaska na praksu u redakciju. „Smatram da su ljudi iz UNS-a veliki profesionalci. Veliko hvala organizatorki Vesni Masalović, Sanji Šojić i Kristini Kovač, predavačima Škole veb novinardstva Marku Nedeljkoviću, Bojanu Živojinoviću i posebno Bojani Barlovac, koja je ostavila fenomenalan utisak učeći nas istraživačkom novinarstvu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi