Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Novinarka Ana Nikolić iz Skoplja: Aktuelni događaji u Makedoniji govore i o stanju u medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

19. 04. 2016.

Izvor: UNS

Novinarka Ana Nikolić iz Skoplja: Aktuelni događaji u Makedoniji govore i o stanju u medijima

Ovogodišnja stručna praksa za novinare iz regiona koju je organizovalo Udruženje novinara Srbije (UNS) u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova - Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu dovela je u Beograd četvoro mladih novinara, među kojima i Anu Nikolić iz Skoplja.

 

Ana je diplomirala i magistrirala na skopskom Pravnom fakultetu, a zatim i završila Filološki fakultet, odsek za francuski jezik i književnost, marta ove godine. Ova dvadesetosmogodišnjakinja je počela da se bavi novinarstvom januara 2015. godine, kada je kao saradnica Kulturno-informativnog centra Srba u Makedoniji – "Spona" počela da piše za njihov sajt www.srbi.org.mk.

Za Anu u „Sponi“ kažu da je uzorna i vredna, da neguje i veoma dobro poznaje srpski jezik, te da ulaže nesebičan trud u aktivnosti „Spone“.

„Najviše volim da pišem reportaže i putopise, interesantni su mi i intervjui. Volim lepe članke, njih čuvam i čitam po nekoliko puta“, započinje razgovor za UNS Ana Nikolić.

Za nju je novinarstvo slobodna profesija koja dozvoljava da svako izrazi svoje mišljenje i da radi na tome da otkrije istinu. „Smatram da novinari imaju obavezu da budu objektivni i nepristrasni“, objašnjava Ana svoj stav.

O medijskoj sceni u Makedoniji Ana nema baš reči hvale: „O tome  bih zaista mogla da pričam danima. Smatram da ima sve manje neutralnih i objektivnih medija u Makedoniji. Skoro svi su politički obojeni“.

Iz razgovora sa ostalim učesnicima stručne prakse, sa kojima se druži već dve nedelje, razumela je da situacija u zemljama regiona nije bolja. „Mislim da je situacija na Balkanu svugde ista, što sam i potvrdila u razgovoru sa kolegama iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske. Ipak, događaji ovih dana u Makedoniji govore da se ta situacija pogoršava, pa mogu samo da kažem da je trenutno situacija u ostalim državama bolja.“

Ana ističe da postoje problemi u distribuciji srpskih listova u Makedoniji, tako da vrlo često nema nikakvih štampanih izdanja.

„Sasvim slučajno se poklopilo da medij koji pratim i u Makedoniji, bude medij u kom sam u Beogradu na praksi. Pratim njihovo onlajn izdanje, a kad je nađem na kiosku volim da kupim i štampano izdanje“, kaže Ana.

Mladi novinari koji su izabrani na konkursu za 18-dnevnu praksu prvo su u UNS-u slušali predavanja o multimedijalnom novinarstvu, video sadržajima na vebu, a prošli su kratku obuku u Informativnoj službi UNS-a za rad na sajtu i distribuciju informacija. Zatim su otišli u onlajn redakcije tradicionalnih medija.  

„Na praksi sam naučila sve ono što može da mi koristi u daljem radu. Upoznala divne predavače koji su mi na interesantan način preneli svoja znanja. Posebno korisno je bilo videti kako funkcionišu veće redakcije poput „Politike“ i RTS-a“, kaže Ana.

Ona se nada da će ostati u kontaktu sa ostalim učesnicima i ljudima koje je upoznala tokom prakse, takođe Ana bi volela da pohađa neku od UNS-ovih škola. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi