Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Nada Đurašević, supruga kolege Miloša Đuraševića uručila bakrorez iz 1881. koji je kolega za života namenio UNS-u
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

14. 04. 2016.

Izvor: UNS

Nada Đurašević, supruga kolege Miloša Đuraševića uručila bakrorez iz 1881. koji je kolega za života namenio UNS-u

Nada đurašević, supruga preminulog fotografa Miloša Đuraševića, uručila je danas UNS-u bakrorez iz 1881. godine koje je kolega Đurašević za života kupio na aukciji u Utrehtu.

Kako Nada Đurašević kaže UNS-u, Miloš Đurašević taj bakrorez namenio je UNS-u, posebno znajući da je on nastao 1881. godine, kada je osnovan UNS.

“Došla sam da ispunim njegovu želju, on je to kupio UNS-u”, rekla je Nada Đurašević.

Miloš Miki Đurašević bio je doajen srpskog i jugoslovenskog novinarstva, majstor fotografije. Preminuo je 15. jula 2013. godine u Beogradu, u 82 godini.

Đurašević je rođen u Dubrovniku 1931. godine. Gimnaziju je završio u Trebinju, a studirao DIF u Beogradu. Završio je Visoku školu fotografije u Hamburgu.

Kao dete imao je dve ljubavi - plivanje i fotografisanje. Plivao je za trebinjski "Leotar", mostarski "Velež" i sarajevsku "Mladost". Duže od četiri decenije radio je u sarajevskom "Oslobođenju". Bio je fotoreporter  u „Našim danima“ i urednik fotografije  u sarajevskoj reviji „Svijet“.

Fotografisao je najznačajnije političke, kulturne, sportske događaje i znamenite ličnosti. Bio je  dugogodišnji Titov pratilac i autor je  njegovog službenog portreta.

Bio  je jedini jugoslovenski novinar koji je sa Ivom Andrićem putovao na uručenje Nobelove nagrade u Stokholm. Tada su nastale fotografije koje su deo srpske istorije. 

Poslednjih dvadeset godina živeo je u Holandiji. Autor je 40 samostalnih izložbi, dobitnik brojnih profesionalnih nagrada. Bio je član Saveza novinara Jugoslavije od 1954. godine a Udruženja novinara Srbije od 1993. godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi