Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Kolega Zejnel Zejneli napisao knjigu o Gorancima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

22. 01. 2016.

Izvor: UNS

Kolega Zejnel Zejneli napisao knjigu o Gorancima

Novinar i publicista u penziji, član UNS-a i dugogodišnji dopisnik lista „Politika“ iz Prištine Zejnel Zejneli objavio je prvu knjigu o Gorancima pod naslovom ,,Goranci svačiji i ničiji, a ipak svoji“.


Autor, koji je do sada objavio deset knjiga o Kosovu i Metohiji, u knjizi ,,Goranci svačiji i ničiji, a ipak svoji“ sabrao je naučna i druga objašnjenja o tome šta su, odakle i ko su Goranci koji žive na Kosovu, na padinama Šar planine.

„Dugo vremena sam sakupljao građu, pa tako knjiga sadrži više od dvadeset naučnih i drugih radova o Gorancima. Knjiga sadrži i jedan od prvih naučnih istraživanja akademika dr Miroslava Lutovca, koji je istraživao Goru - gde žive Goranci i Opolje - gde žive Albanci. Tu su i istraživanja Srpske Akademije nauka i umetnosti o Gori i Opolju i Podgori koja nisu do kraja obavljena, zbog bombardovanja Srbije 1999. godine“, kaže Zejneli za UNS.

Kako navodi, „zavisno od opredeljenja nekih autora, naročitio posle rata na Kosovu, neki tvrde  da su Goranci  Bošnjaci, da su Vlasi-Aromuni, turski autori tvrde da su oni poreklom Turci, Bugari da su upravo Goranci bugarskog porekla, a Makedonci da su zbog jezika i običaja Makedonci muslimani, dok Albanci tvrde da su Albanci. Takođe, mnogi autori tvrde i da su Goranci  bili srpskog porekla i da su pod pritiskom Otomanske imperije primili islam“.

„Goranaca danas u Gori ima manje od osam hiljada, nekada ih je živelo blizu 20 hiljada. Što god se pisalo i tvrdilo o Gorancima, iako se stiče utisak da su i svačiji i ničiji, oni su ipak svoji i sa ponosom ističu da su Goranci“, kaže Zejneli.

Bibliotekar Zavičajnog odeljenja u Subotici, novinar, akademski slikar i član UNS-a Mile Tasić napisao je predgovor za knjigu koja ima oko 210 strana.

Zejnel Zejneli jedan je od retkih novinara Goranaca.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi