Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Otvorena izložba novinara Milorada Savića "Dan doseljenja i sećanja" u Česteregu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

15. 09. 2015.

Izvor: UNS

Otvorena izložba novinara Milorada Savića "Dan doseljenja i sećanja" u Česteregu

Otvaranjem izložbe "Dan doseljenja i sećanja" kolege Milorada Savića i drugim manifestacijama juče je u u Česteregu obeležena 70.godišnjica doseljavanja kolonista iz Bosanske krajine u to banatsko selo posle Drugog svetskog rata.

 

Stalna postavka "Dan doseljenja i sećanja" novinara Milorada Savića, prikazuje brojne istorijske izvore, dokumente i autentične fotografije, od arheološke mape iz vremena neolita do podizanja zvona na  pravoslavni hram Svetog  Ilije, 2. avgusta 2015. godine.

„Izložba je nastala povodom obeležavanja sedam decenija od doseljenja oko 300 partizanskih porodica, sa više od 2000 članova iz Bosanske krajine, kao i dolaska tridesetak porodica iz okolnih banatskih sela, koje su to pravo stekle na osnovu Zakona o agrarnoj reformi i kolonizaciji“, rekli su organizatori UNS-u.

U okviru stalne postavke u Mesnoj zajednici Čestereg, posetioci će moći da vide i  biste narodnih heroja, spomen obeležja poginulih borca i žrtvava fašistčkog  nemačko-ustaškog terora na područjima Kozare, Grmeča, Jasenovca.

Autor izložbe je rođen u Čestregu 1949. godine gde je završio osnovnu školu. Kao novinar i publicista višedecenijski je svedok i hroničar mnogobrojnih posleratnih zbivanja u rodnom selu. Od ranih gimnazijskih do danas bavio se istraživačkim radom. Diplomirani je politikolog dugogodišnji novinar novosadskog "Dnevnika" i novinske agencije Tanjug.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

16.09.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 17:01

ne mogu da verujem

Ovo kao sa one strane ogledala, ne mogu da verujem da postoje i ovakva divna, prava obeležavanja, jer svi kao da pate od masovne amnezije.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi