Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Izveštaj o efektu napada na Šarli Ebdo na Balkan
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

02. 09. 2015.

Izvor: UNS

Izveštaj o efektu napada na Šarli Ebdo na Balkan

Mreža jugoistične Evrope za profesionalizaciju medija (South East European Network for Professionalization of Media- SEENPM) objavila je izveštaj “Efekat Šarli Ebdo-a na Balkan”.

“Napadi na francuske novinare uzburkali su emocije i pokrenuli reakcije, ali nisu povećale islamofobiju u regionu. U raspravama o napadu propušteno je da se kritički osvrne na ulogu i granice slobode izražavanja u odnosu na slobodu vere. Jasno je da sloboda izražavanja ima sve manje pobornika, čak i među profesionalcima u medijima. To su glavni zaključci izvještaja o efektu Šarli Ebdo-a na Balkanu. Studija se bazira na nacionalnim izvještajima koje su pripremili mediji u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji”, navodi se na sajtu SEENPM-a.

U delu izveštaja u kom su opisane reakcije u Srbiji, a pisao ga je Mladen Velojić iz Media i reform centra Niš, navodi se da je javnost nakon napada bila solidarna sa francuskim narodom, ali i da je bilo pokušaja relativizacije upoređivanjem sa NATO bombardovanjem Radio-televizije Srbije 1999. godine, masakrom u Nigeriji, kao i podsećanjem na pisanja Šarli Ebdoa tokom rata na Kosovu i Metohiji.

Izveštaj  je rađen u okviru projekta  o slobodi izražavanja u regionu “Partnerstvo Jugoistočne Evrope za razvoj medija” i prvi je od šest izveštaja koji će biti objavljeni. Projekat sprovodi konzorcijum medijskih organizacija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Bugarske i Rumunije.

Izveštaj u celosti pogledajte ovde.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi