Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  I kolege su porodica
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

26. 06. 2014.

Autor: Novinar veteran Rastko Guzina

Povodom smrti Miroslave Putnik - Švenda

I kolege su porodica

Čovek je društveno biće, ali i jedinka koja ima svoja osećanja, svoj svet mašte, svoja verovanja, ali i zablude. U tekstu čitulje objavljene povodom smrti osamdesetjednogodišnje novinarke Miroslave Putnik - Švenda to se moglo lako uočiti.

U čitulji stoji i sledeće: „Ožalošćeni prijatelji i kolege iz Udruženja novinara Srbije“, a u naslovu: „Naša voljena“. Neko je mogao pomisliti da Miroslava Putnik ustvari i nema porodice.

Miroslavu Putnik ljudi su upoznali i pamtili po dobrom. I to ne samo zato što je bila uspešan saradnik, reporter, urednik ili autor tekstova koji su privlačili pažnju čitalaca i slušalaca, već i po još nečemu važnom. Ona je svojim kolegama i koleginicama bila uvek spremna da pomogne, posebno da im otkrije tajne profesije u koju je zakoračila sa svega 18 godina. Za kratko vreme postala je i aktivista UNS-a.

Kada su je stigle godine, za kratko vreme ostala je bez supruga, majke, oca, sestre i sestričine. Osetila se usamljenom kao vuk samotnjak. U UNS-u je sebi pronalazila porodicu. Ipak, potajno je mislila da je preostali rođaci nisu zaboravili, ali prevarila se. Nisu je se setili čak ni u poslednjim časovima života. Jednostavno, nestali su. Nije imao ni ko da je sahrani.

Ustvari, dogodilo se da je UNS preuzeo upravo onu ulogu koju mu je namenila još dok je bila živa. UNS je uistinu postao adresa na koju se Miroslava mogla da obrati u bilo kojoj, pa i u ovoj najtežoj situaciji. Zato i u čitulji spomenutoj na početku teksta stoji: „Prijatelji i kolege iz UNS-a“. Među prisutnima na sahrani govorilo se da bi Miroslava bila zadovoljna kada bi znala da će na ovaj način biti ispraćena.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi