Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  „Sarajevski atentat 1914 - Princip i Veliki rat“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

20. 05. 2014.

Izvor: UNS

„Sarajevski atentat 1914 - Princip i Veliki rat“

Iz štampe je izašla nova knjiga Vladana Dinića, urednika Svedoka: „Sarajevski atentat 1914 – Princip i Veliki rat“.

Reč je o knjizi koja, kako ističe autor, nema nameru da objavi istorijski udžbenik – to je na istoričarima – već da podseti na činjenice koje se sada zaboravljaju, menjaju i revidiraju na štetu istine i na štetu uloge i mesta Srba i Srbije u događajima od pre 100 godina.

Direktor Instituta za savremenu istoriju, profesor dr Momčilo Pavlović ističe da knjiga „Sarajevski atentat 1914 – Princip i Veliki rat“ predstavlja i hronologiju obeležavanja stogodišnjica Prvog i drugog Balkanskog rata i početka Prvog svetskog rata. Autor podseća na velike događaje od pre sto godina, a onda prati i kako se ti događaji komemeorišu i obeležavaju danas. To je suštinsko pitanje i za Srbiju koja se posle poraznog jugoslovenskog iskustva još uvek ne snalazi u vraćanju svojim korenima, naglašava Pavlović.

Kako u recenziji ove knjige primećuje istaknuti srpski islamolog profesor dr Darko Tanasković, „na prvi pogled neočekivanim, pa i iznenadjujućim kombinovanjem dokumentarnog, narativnog, istorijskog i vizuelnog materijala različitih provenijencija i epoha, Dinić mozaički uobličava dinamični srpski  kaleidoskop smrti i života, svojevrsnu vrtešku koja ne prestaje da se okreće, izmedju klanja i oranja“.

Vladan Dinić je dugogodišnji novinar. Radio je i uređivao u Večernjim novostima, Novostima plus, Nedeljnom Telegrafu, da bi potom osnovao list „Svedok“ koji i danas vodi i uređuje.

Knjiga će se naći u prodaji u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, i biće distribuisana preko kiosaka. Cena knjige u Srbiji iznosi 500 dinara, u Crnoj Gori 5 evra, i 10 KM u BiH.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

21.05.

2014.

Citalac [neregistrovani] u 20:17

Bravo Dinja

Dinja sad iz novinara prelazi u pisce! Alal vera! Bice sta zanimljivo da se cita. Samo guraj majstore! Osamostalio si se, preziceo Brajovica, preziveo sve rezime i svoj si. A obezbedio si i vise nego dostojnog naslednika ne samo sebi neko i srpskom novinarstvu. Veruj, vide to ljudi.

Samo napred Dinja! I budi srecan sto imas cemu da se okrenes iza sebe! Mnogi u srpskom novinarstvu nemaju!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi