Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Branko CrnoBelić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

24. 01. 2014.

Autor: A. R.

Branko CrnoBelić

Septembra 2013. u kratkom zatišju između dve izložbe, ekipa "Trezora" uspela je da snimi fotografa Branka Belića, ali ne uobičajno u nekoj galeriji, nego na porodičnom imanju u Zabrežju.

 

U svom prirodnom okruženju, uz dvonožne i četvoronožne životinje, među košnicama, orasima i jabukama. Zabrežje je, kao neko ostrvo koje omeđavaju četiri reke: Sava, Kolubara, Tamnava i Kupinac.

Tamo smo upoznali drugo lice Branka Belića ili Crnobelića, kako ga je jednom nazvao Matija Bećković, budući da Belića interesuje samo crno-bela fotografija. Ovu emisiju  možete premijerno pogledati u ponedeljak 27. januara od 13 časova.

Fotograf Branko Belić rođen je 1. januara 1948. u  Zabrežju gde i danas živi. Ribari po malo, bavi se  povrtarstvom, voćarstvom, kalemljenjem starinskih sorti voća. Uzgaja lozu, kivi, živinu i domaće životinje. Nastoji da očuva harmoniju sa prirodom. Svoje fotografije izlagao je na preko 150 grupnih  i dvadeset samostalnih izložbi.

U NIN-u je od 1972. godine. Najpre fotoreporter a posle i urednik fotografije. Dobitnik je Nagrade za životno delo Udruženja novinara Srbije i Nacionalnog priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi.

Povodom 40 godina rada, krajem 2011. izašla je iz štampe monografija Lica Branka Belića na preko 700 strana velikog formata, sa 460 portreta istaknutih ličnosti iz različitih oblasti umetnosti, nauke i politike, uz 16 autorskih tekstova-eseja o njegovom umetničkom delu. Od 2012. ređale su u Srbiji i van njenih granica, promocije monografije, uz koje su obavezno išle i izložbe.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi