Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  UNICEF nagradio Borisa Vukovića, Jovanu Jovančić i Tamaru Vučenović
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

20. 11. 2013.

UNICEF nagradio Borisa Vukovića, Jovanu Jovančić i Tamaru Vučenović

UNICEF je u saradnji sa Telenorom danas uručio nagrade za izveštavanje o prevenciji digitalnog nasilja nad decom.

Žiri, koji su činili ugledni novinari Olja Bećković, Branka Otašević, Gorica Nešović, Veselin Simonović, i savetnica za odnose sa javnošću UNICEF-a Jadranka Milanović, doneo je odluku da nagrade pripadnu novinaru Borisu Vukoviću za tekst „Na Fejsbuku se javilo 300 đaka da ubije druga“ objavljenom u dnevnom listu Blic, novinarki Jovani Jovančić za televizijski prilog u emisiji „Oko magazin“ Radio televizije Srbije i Tamari Vučenović, novinarki Radio Beograda 2 za emisiju iz ciklusa „Digitalne ikone“.

 

Nagrade su uručili Michel Saint-Lot, direktor UNICEF-a u Srbiji, i Sanja Rajačić, specijalista za društvenu odgovornost kompanije Telenor.

Dobitnici su primili specijalno UNICEF priznanje - plaketu i medalju, a kompanija Telenor, dugogodišnji korporativni partner UNICEF-a u Srbiji, za svakog je obezbedila tablet računar sa jednogodišnjim korišćenjem interneta. 

UNICEF je i ove godine, na Svetski dan deteta i godišnjicu usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta, dodelio godišnja priznanja predstavnicima štampanih i elektronskih medija za profesionalno i etično izveštavanje o deci i dečijim pravima.

Nagrada se dodeljuje od 2004. za najbolji prilog objavljen na televiziji, radiju i u štampi (uključujući internet portale medijskih kuća). Tema ovogodišnjeg konkursa bila je prevencija digitalno nasilje nad i među decom.

Iz  obrazloženja žirija o pobedničkim radovima:

Tekst Borisa Vukovića ''Na Fejsbuku se javilo 300 đaka da bije druga'', objavljen u dnevnom listu ''Blic'', ima veoma dobar pristup temi. Već naslovom privlači pažnju na konkretan slučaj digitalnog nasilja, a zatim, od pojedinačnog primera širi sadržaj na pojavu u celini. Pri tom poštuje pravilo o skrivanju identiteta žrtve i štiti je od mogućeg dodatnog povređivanja. Ovaj članak pruža niz opštekorisnih informacija: objašnjava vrste zloupotreba dece na internetu, daje statistiku o njihovoj rasprostranjenosti, navodi pravila za ponašanje roditelja.

Emisija Tamare Vučenović iz ciklusa ''Digitalne ikone'' Drugog programa Radio Beograda namenjena je ozbiljnim i strpljivim slušaocima koji o temi žele da se obaveste kroz dubinski i sveobuhvatan pristup. Emisija je spoj slikovitih primera i objašnjenja, neposrednih komentara i uputstava svima koji mogu biti pogođeni zloupotrebom interneta, onima koji su zainteresovani da ga spreče i onima koji su obavezni da mu se suprotstave.

Prilog Jovane Jovančić u emisiji ''Oko'' Radio televizije Srbije izdvojio se po dosetljivosti i neobičnosti pri uvođenju u temu. Anketa na ulici s pozivom na ''prijateljstvo'' i ''praćenje'' inventivno, duhovito i efektno pretapa se sa primerima, objašnjenjima, podacima koji se odnose na digitalno nasilje. Vizuelno privlačna, dobro snimljena i dinamično montirana, u svojih desetak minuta trajanja ova emisija dovoljno zanimljivo i upečatljivo govori o pojavi, jasno ukazuje na opasnosti od zloupotreba interneta i poručuje na šta u tom smislu treba obratiti pažnju školi, u kući, među decom, među odraslima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi