Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Dmitrović zaposlenima: Kompanija „Novosti“ u katastrofalnoj situaciji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

28. 06. 2013.

Autor: K. K . Izvor: UNS

Dmitrović zaposlenima: Kompanija „Novosti“ u katastrofalnoj situaciji

Vršilac dužnosti generalnog direktora i glavnog urednika Kompanije „Novosti“ Ratko Dmitrović uputio je 26. juna zaposlenima pismo u kojem navodi da je Kompanija u „katastrofalno teškoj finansijskoj situaciji“.

 

„Novosti su urušavane godinama i nema mera, uključujući one najbolnije, koje za kratko vreme mogu da daju pozitivne rezultate. Nešto radikalno mora da se uradi, inače nemamo ni najmanje šanse da se izvučemo,“ stoji u pismu upućenom zaposlenima.

On dalje navodi da će „biti smanjene sve plate koje su u neskladu sa stvarnošću“, da će razgovarati sa sindikatom da „na neko vreme obustave isplatu topog obroka“, da će „zaustaviti sve projekte koji donose gubitak“, kao i da u Kompaniji slede „nova kadrovska rešenja“.

Dmitrović je u pismu još naveo da od zaposlenih ne traži ništa, te da samo očekuje razumevanje.

Podsetimo, UNS je početkom juna razgovarao sa Dmitrovićem koji je tada rekao da je ukupan dug Kompanije „Novosti“ preko 11 miliona evra i naveo da će „u sledećih šest meseci pokušati da konsoliduju Kompaniju koja je u izuzetno lošoj finansijskoj situaciji”.

 Pismo Dmitrovića zaposlenima pročitajte ovde.

Komentari (5)

ostavi komentar
ned

30.06.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 02:40

Re:

Џабе.
Нити је вредно труда, нити је могуће

Odgovori
sub

29.06.

2013.

Rade [neregistrovani] u 15:55

E, baš će te spasti topli obrok!

Ratko Dmitroviću! Sudeći prema tvojim sve češćim žalopojkama i zaista upečatljivom opisivanju stanja u "Novostima", koje nije bilo poznato samo onima koji su verovali u Deda Mraza u liku nekog državnog ministarstva koje bi fiktivnim i naduvanim oglasima upumpalo nekoliko desetina miliona evra u bankrot novinu sa nekada najvećim tiražom, jedini zaključak koji se nameće je: Ostavka!
Bilo bi najbolje da onima koji su te postavili kažeš da nema vajde, da ti nisi Ajakoka koji je spasaavao (i spasio) Dženeral motors.
Nije svako Ture za vezira, niti je očerupana Srbijica Otomanska imperija.
Kako je Brajović radio poznato je ne samo zaposlenima u "Novostima", već i vlastima. Ništa se nije desilo. Zaposleni, makar ona većina od 99,99 % slepo su sledili savremenog Domanovićevog "Vođu". Sledili su potom i druge "vođe", a Manojla Vukotića su toliko glorifikovali da je u "Novostima" bio poštovan kao starozavetno zlatno tele. Osim Dragane Đurić i njenog SINOS-a, ogromna većina je mislila kako da se što bolje uvuče upropastitelju koji je sa stranica "Novosti" sjeoa laži o sebi, stvarajući kult o sebi, poput, daleko bilo, Druga Tita.
Neka bude sram novinare "Novosti"!
Zbog kukavičluka, bednog uvlačenja uzurpatoru i svakom pre njega, licemerja, dvoličlnjaštva, miizerluka, pasjaluka, nesojluka, spremnosti da za platu lažu, sluđe, puze, cvile i smizdre. I to u vreme dok sa stranica istog lusta , kao, savetuju čitalačku publiku kako da ostvari svoja prava...
Javna je tajna da su neke od zaposlenica u "Novostkma" imale veća primanja od novinarki "Zidojče Cajtunga", jer je svemoćni vođa plaćao i ljubavnice ne iz svoig duboikog džepa, već sa računa preduzeća.
Prilikom privatizacije napravljene su takve brljotine, da je imovina na sumnjiv način kupljena, a oštećeni su i brojni zaposleni koji nisu dobili ni cvonjka za akcije koje su na osnovu zakona pripadale onima koji su decenijama radili u "Novostima", ili naslednicima umrloih kolega i koleginica. Zbog toga se kod Višeg suda u Beogradu, pod brojem P-310/2012 vodi spor, u kome više desetina oštećenih bivših uposlenika "Novosti" tuži Republiku Srbiju, NIP Kompaniju Novosti AD i Manojla Vukotića, za štetu koju su im pričinili tom privatizacijo. Spor je pri kraju, i uskoro će i ta stvar stićui na naplatu, a zaposleni potražuju, sa zateznim kamatama, i troškovima, oko miliona evra. Pošto nema više Tadića, Malovićke i ostale bulumente koja je pomogla Manojlu Vukotiću da sa "domaćim biznismenima" (sa finansijskim fondovima na stranim ostrvima i stranim zemljkama) privatizuje "Novosti", spor će biti presuđen, a krajnja instanca Sud u Strazburu, svakako neće aminovati odugovlačenje spora i pljačku tuđe imovine.
Lečenje "Novosti" terapijom koju prepopručuije Dmirtović, a koja se svodi na ukidanje toipolog obroka, koji je nešto oko tri-četiri hiljade dinara mesečno, neće dati rezultate. I smanjenje plata Manojlovim metresama i podguznim muvama (ako već nije usledilo postavlja se pitanje da li je Dmitrović pri čistoj pameti), takođe neće popuniti rupu koja zjapi.
Rešenje je u sledećem:
1. Poništiti privatizaciju "Novosti", zbog nezakonitosti na koje je ukazivala još Verica Barać;
2. Da Vlada Srbije donese odluku da NIP Kompanija Novosti udju u proces restrukturiranja;
3. Uvesti minilamac za sve zaposlne na period od 12 meseci, i to od kurira do generalnog direktora;
4. Racionalizovati broj zaposlenih, odnosno dovesti ih u sklad sa tiražom (nelogično je da u Novostima bude zaposleno 460 radnika, kako stoji na sajtu APR);
5. Raskinuti radni odnos sa svakim zaposlnim koji je na nezakonit način primljen na posao (zapošljavanje je moguće ne po volji Manjovoj,već jedino na osnovu Zakona o radu, odnosno prethodno usvojenoj sistematizaciji radnih mesta i to od strane Upravnog odbora);
6. Kod nadležnih pokrenuti odgovornost onih koji su nezakonitim radom doprineli urušavanju firmre (krivična, radna, materijlna...).
7. Formirati Odbor za spas "Novosti" u koji paritetno izabrati predstavnike zaposlenih, penzionisanih radnika "Novosti", Vlade Srbije, sindikata i UNS.
8. Pokrenuti incijativu da se opljačkana imovina "Novosti" vrati;
9. Pokrenuti postupak da se nezakonito isplaćene zarade (fiktivna radna mesta, iznosi zarada koji nisu u skladu sa Zakonom o radu i kolektivnim ugovorom) vrate. Za to postoji pravni osnov gde god je prekršen neki zakon, ili neka podzakonska norma, ili kolektivni ili pojedinačni ugovor. Bahatos Mannojlove ekipe je bila tolika da nisu vodiuli mnogo računa o formi, zato postoji ogromna mogućnost da se, na primer, ona(j) koji je u "Novostima" u protekle tri godine "zaradjivao" mesečno 250.000 do 450.000 dinara, sudski natera da vrati sve do dinara, a odgovorno lice koje mu je to omogućilo da krivično bude osudjeno!
Dakle, dragi Dmirtovića, ovo bi bile mere za spas "Novosti",a ne žalopojke. Oni koji su vam obećali, ako su zaista, i obećali, da će nekoliko ministarstava ubaciti 11 miliona evra na ime oglasa, lagali su vas. U kasi para nema, a Srbijom jezdi glad, beda o očaj! Sutra da "Novosti" prestanu da izlaze, osim onih koji za dva-tri sata rada, primaju solidnu platu, neće ni primetiti.
Tražili smo tržište sa sve demokratijom, evo dobili smo ih sa sve Manojlom i "domaćim buznismenima" koji su "spasili" Novosti od ulaska stranog kapitala. Do smrti!

Odgovori
sub

29.06.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 00:06

IPAK: POMAGAJTE!

Ljudi, kolege, ipak pomagajte! Nije vreme za šalu, u pitanju je list dostojan poštovanja i pažnje za sva vremena kad je značio na našim prostorima. Bio je i najtiražniji, poznat po dobroj školi žurnalizma. Upropašćavao ga je Brajević, a dokusurio Vukotić, sad se, sa sopstvenom firmom i zalihama novca, smejuri u prikrajku. Što Vučić, pa i, naravno, Dačić ne zavire u papire koje je ostavila pok.Baraćeva, a tužioci izvade iz fijoka prijave više zaposlenih posle oktobra 2000. HELP!

Odgovori
pet

28.06.

2013.

Slobo [neregistrovani] u 13:05

a honorari

Sta je, Ratko, sa nasim honorarima koji kasne godinu dana. Pa mi godinu dana finansiramo Novosti, odnosno vlasnike, Beka i druge, jer radimo, trosimo za telefone, prevoz.... a bez nas nema ni novina. Nadam se da se slazes i da ces nas uzeti u neki priopritet.
Ja sam za spas Novosti.
Slobodan

Odgovori
pet

28.06.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 12:54

tuizbalica

Tipüicna narodnjaccka tuzbalica- sve pokradeno, evo mene, evo i mojih kadrova

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi